EUR: 322,78 Ft
CHF: 285,77 Ft
2018. december 13., csütörtök
Luca, Otília

Külföld

Meghalt Mauno Koivisto volt finn államfő

Meghalt 93 éves korában Mauno Koivisto volt finn államfő, aki döntő időszakban szolgálta az országot az európai uniós csatlakozási folyamat idején.

Halálának hírét a finn elnökség jelentette be. Koivisto hosszú ideje betegeskedett, Alzheimer-kórban szenvedett. Egy helsinki kórházban hunyt el péntek este.


Koivisto 1923. november 25-én, Turkuban született. Apja hajóács volt. Finnország elnöki tisztségét két cikluson át, 1982 és 1994 között töltötte be, de előtte volt kormányfő és pénzügyminiszter is.

Ő vezette az országot a szomszédos Szovjetunió felbomlása idején, és az emiatt kialakult gazdasági recesszió alatt, és ő volt, aki felügyelte az uniós csatlakozási tárgyalásokat. Finnország 1995-ben lépett be a szervezetbe.

A második világháború alatt önkéntesként harcolt a Szovjetunió ellen, de később szociáldemokrata lett belőle, és ő volt az úgynevezett finlandizáció egyik fontos támogatója. Ennek a politikának a lényege a katonai semlegesség volt, amit igyekeztek baráti kapcsolatokkal kiegészíteni a Szovjetunióval, miközben a nyugathoz való tartozás maradt a fő irányvonal.

Kapcsolódó Cikkek