EUR: 322,83 Ft
CHF: 286,85 Ft
2018. december 16., vasárnap
Etelka, Aletta

Egyéb Ózd

Megidézett múlt

Ózd-Szentsimonban a múlt értékeinek megtekintésére invitálták az érdeklődőket egy helytörténeti séta keretében a Közösségek Hete program részeként.

Az alig ezerfős településrész büszke értékeire, hagyományaira. Az ott élők a XIV. századi templomukat mutatták be, valamint azt a helytörténeti gyűjteményt, amelyet a templom tőszomszédságában lévő épületben alakítottak ki. A közösség tagjai kalauzoltak végig a kiállításon, ahol korabeli szentsimoni tárgyakat, fotókat lehetett megtekinteni. A lokálpatrióták lelkesen beszéltek a településrész múltjáról és a nem annyira pozitív jövőképről.  A múlt század első felében olvasókör is működött a településen, amelynek zászlaja látható a kiállításon. Az általános iskola megszüntetése negatívan hatott a településrész életére, hiszen az itt élő fiatalok már kevésbé aktívak a rendezvényeken. Szentsimon azonban büszke lehet templomára, amelynek freskótöredékeit most is megcsodálhatják az érdeklődők.


Fotó: Lokál
Képalá: Műemléktemplom középkori freskókkal

Kapcsolódó Cikkek

 • Csökkent az agresszív légi utasok, nőtt a balesetek száma

  Csökkent az agresszív légi utasok, nőtt a balesetek száma

  Csökkent az agresszív légi utas száma 2017-ben az előző évihez viszonyítva, de nőtt a légi balesetek száma 2018 első fél évében – hangzott el a Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség (IATA) genfi konferenciáján csütörtökön.

 • A Creativ Chef megmutatja, ő hogy szereti

  A Creativ Chef megmutatja, ő hogy szereti

  Nagy Eszter kreatív séf neve ma már ismerősen cseng az újdonságokra nyitott vagy akár klasszikus ízeket kedvelő hobbiszakácsok körében. A Konyhafőnök Szuperdöntő című show-műsor nyertese a most megjelent Kreatívan magyarosan – én így szeretem című könyvével bizonyítja, hogy mi, magyarok a gasztronómiánk sokszínűségét tekintve a világ legszerencsésebbjei vagyunk.

 • Adományokat osztottak

  Adományokat osztottak

  250 nehéz körülmények között élő család vehetett át adományt Zalaegerszegen, az élelmiszercsomagokat a Család- és Gyermekjóléti Központ munkatársai állították össze az önkormányzat kétmillió forintos támogatásnak köszönhetően.

 • Egyedi értékeket őriznek

  Egyedi értékeket őriznek

  A hucul lovaktól a Bodrog vízi élményútvonalig: természetvédelmi és a természeti értékekre épülő turisztikai célú fejlesztések kezdődtek az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság (ANPI) működési területén.