2018. december 14., péntek
Szilárda

Egyéb Szombathely

Megnyílt a Szily János Látogatóközpont

1945. március 4-én a szombathelyi püspöki palota északi szárnyának egy része is áldozatul esett a várost ért súlyos bombatámadásnak.

Kormányzati támogatással sikerült nemcsak újjáépíteni, de egyúttal látogathatóvá is tenni: a jövőben bárki megnézheti a város és az egyházmegye történetét felelevenítő ritka kincseket, és meggyőződhet arról, hogy milyen páratlan kilátás nyílik a városra a székesegyház tornyából. Méltó ajándék ez a megalapításának 240. évfordulóját ünneplő szombathelyi egyházmegyének.


Brenner János vértanú pap szobrot kapott a megújult téren Fotó:CSG

– Történelmi léptékű építkezések indultak és részben be is fejeződtek Szent Márton születésének 1700. évfordulója alkalmából Szombathelyen. Ezek a fizikai és lelki építkezést egyaránt szolgálják – fogalmazott Soltész Miklós egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkár az átadóünnepségen. Hozzátette: az egyház, az önkormányzat és a kormány összefogásának köszönhetően megújult a székesegyház, az előtte lévő Mindszenty tér, az egyházmegyei kollégium tetőzete, a püspöki palota épülete, a Szent Márton-templom, de megújult a Savaria Múzeum homlokzata, megszépül a Romkert-sétány, valamint a Smidt Múzeum és a Berzsenyi tér is.

Dr. Perger Gyula, a látogatóközpont vezetője, dr. Veres András, a győri egyházmegye vezetője, Soltész Miklós államtitkár és Puskás Tivadar polgármester a megnyitón Fotó: CSG

A beruházás kezdeményezője, Veres András győri megyéspüspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke ünnepi beszédében úgy fogalmazott: a székesegyház és a püspöki palota felújítása és újjáépítése messze meghaladta az egyházmegye anyagi lehetőségeit, így az sokáig csak álom volt. – 1945. március 4-én mindkettőt bombatalálat érte, az épületek pedig napjainkig magukon hordozták a második világháború emlékét, ezt a sebet sikerült „begyógyítani” az építkezéssel – fűzte hozzá.


Látogathatóvá vált a püspöki palota barokk szárnya Fotó: CSG

A székesegyház, az egyházmegyei könyvtár és – a kutatók számára – a levéltár eddig is látogatható volt, de a jövőben a püspöki palota barokk szárnyát is bárki megnézheti. Az első emeleten található a püspöki magánkápolna, a Mikes-könyvtár, az a szoba, ahol IV. Károly király szállt meg Mikes püspök vendégeként, a Szent Pál-terem Dorffmaister István festményeivel, a sárga szalon, a püspöki palota nagyterme, a metszetterem, a püspöki portrékkal díszített előszoba, valamint a kincstár.

Mostantól bárki megnézheti a Mikes-könyvtárat Fotó: CSG

A földszinten a Sala Terrenán kívül három állandó kiállítás várja a látogatókat: ezeken keresztül az egyházmegye történetét, továbbá Mindszenty József bíboros és Brenner János vértanú pap életútját ismerhetik meg az érdeklődők. Látható például az a véres karing, reverenda, nadrág is, melyeket Brenner János viselt meggyilkolásának éjszakáján, és külön vitrin emlékezteti a látogatókat az 1991. augusztus 19-i történelmi jelentőségű pápalátogatásra: az Őszentsége által használt kehely és liturgikus könyv mellett megtekinthető az a miseruha is, amelyet II. János Pál pápa viselt a szombathelyi reptéren bemutatott szentmisén.

A tárlatok vezetés nélkül egyénileg és csoportosan, az I. emeleti rész csak előzetes bejelentkezés alapján látogatható keddtől szombatig, délelőtt 9 és délután 5 óra között.

Kapcsolódó Cikkek

 • Csökkent az agresszív légi utasok, nőtt a balesetek száma

  Csökkent az agresszív légi utasok, nőtt a balesetek száma

  Csökkent az agresszív légi utas száma 2017-ben az előző évihez viszonyítva, de nőtt a légi balesetek száma 2018 első fél évében – hangzott el a Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség (IATA) genfi konferenciáján csütörtökön.

 • A Creativ Chef megmutatja, ő hogy szereti

  A Creativ Chef megmutatja, ő hogy szereti

  Nagy Eszter kreatív séf neve ma már ismerősen cseng az újdonságokra nyitott vagy akár klasszikus ízeket kedvelő hobbiszakácsok körében. A Konyhafőnök Szuperdöntő című show-műsor nyertese a most megjelent Kreatívan magyarosan – én így szeretem című könyvével bizonyítja, hogy mi, magyarok a gasztronómiánk sokszínűségét tekintve a világ legszerencsésebbjei vagyunk.

 • Adományokat osztottak

  Adományokat osztottak

  250 nehéz körülmények között élő család vehetett át adományt Zalaegerszegen, az élelmiszercsomagokat a Család- és Gyermekjóléti Központ munkatársai állították össze az önkormányzat kétmillió forintos támogatásnak köszönhetően.

 • Egyedi értékeket őriznek

  Egyedi értékeket őriznek

  A hucul lovaktól a Bodrog vízi élményútvonalig: természetvédelmi és a természeti értékekre épülő turisztikai célú fejlesztések kezdődtek az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság (ANPI) működési területén.