2017. november 25., szombat
Katalin

Egyéb Nagykanizsa

Megtört ostya és megtört ember

A Szűzanyának ajánlotta fel a Kaposvári Egyházmegyét – így, annak részeként Nagykanizsát is – Varga László, a hétvégén felszentelt új püspök. Mindez napra pontosan az első fátimai jelenés századik évfordulóján történt.

A szentelést Erdő Péter bíboros, prímás vezette, a társszentelő Alberto Bottari de Castello apostoli nuncius és Balás Béla emeritus kaposvári megyéspüspök volt. A kaposvári Nagyboldogasszony-székesegyházban Erdő Péter arra emlékeztetett: a püspökszentelésre különleges évfordulón kerül sor.


– Száz évvel ezelőtt történt a Boldogságos Szűz Mária fátimai első megjelenése – fogalmazott szentbeszédében a bíboros. – 1917-ben, a szörnyű világháború pusztítása közben és az oroszországi forradalom hajnalán egyszerű pásztorgyerekekhez szelíd hangon szólt Mária, akit joggal nevezünk a litániában nagy hatalmú Szent Szűznek. Szűz Mária megjelenése a biztos remény és a vigasztalás jeleként érkezett az emberiség számára. A Szűzanya az egyházra váró üldözés és az emberiségre váró szörnyű pusztítások hátteréből a reménység jelét mutatta fel. Bűnbánatra szólított fel mindenkit. Üzenetéhez tartozott az engesztelő első szombati szentáldozás kérése.

A szentelés szertartása után Varga László elfoglalta a püspöki trónust, s a szentmise további részében ő volt a főcelebráns. A liturgia végén, már a Mária-oltár előtt, a Kaposvári Egyházmegye második főpásztora a Szűzanya oltalmába ajánlotta egyházmegyéjét.


Varga László első püspöki beszédében hálát adott a mennyei Atyának, aki kiválasztotta őt a szolgálatra, és hálát adott a Szentatyának a kinevezésért. Azt ígérte, folytatja elődje, Balás Béla 24 éves munkáját.

Varga László felszentelését (balról jobbra) Alberto Bottari de Castello, Erdő Péter és Balás Béla végezte (Fotó: Kaposvári Egyházmegye)

– Krisztus-központú egyházat, papságot, kereszténységet szeretnék – mondta az új főpásztor. – A püspöki címeremben egy megtört ostya és egy megtört ember látható, valamint egy szó: irgalom. Miért? A kezdetek egyházában mindez még egységben volt: az Eucharisztia ünnepléséhez hozzátartozott a szegényekben jelen lévő Krisztus szolgálata. A kettőt, az Oltáriszentséget és a testvér szentségét az irgalom kapcsolja össze. Olyan egyházmegyét szeretnék, ahol az isteni irgalmasság egyre több helyre eljut rajtunk keresztül, elérve a legszegényebbeket is. Ennek érdekében szeretném elindítani az irgalmasság házait.

Varga László 1956-ban született, 1982. április 17-én szentelték pappá. Szolgált káplánként Várpalotán, majd plébánosként Somogysámsonban és a kaposvári Szent Imre-templomban. Később a kaposvári egyházmegye irodaigazgatója, majd 2013-tól általános helynöke volt, egészen püspöki kinevezéséig, amelyről a Szentatya március 25-én döntött. A Kaposvári Egyházmegyében – amelynek része Nagykanizsa és Dél-Zala is – 157 plébánián száz plébános végez lelkipásztori szolgálatot, akiknek nevében Somos László esperes-plébános köszöntötte az új püspököt, akinek szolgálatára Isten bőséges áldását kérte, és azt, hogy a Szentlélek vezesse őt.

– Jó, hogy vagy, jó, hogy te vagy a kaposvári megyéspüspök! – mondta köszöntőjében Somos László, s erős hitet, sok humort kívánt Varga Lászlónak.

Kapcsolódó Cikkek

 • Szijjártó: Kijevnek eleget kell tennie nemzetközi kötelezettségeinek

  Szijjártó: Kijevnek eleget kell tennie nemzetközi kötelezettségeinek

  Magyarország nem áldozza fel a világpolitika oltárán a kárpátaljai magyarokat, és ellenáll mindenfajta olyan törekvésnek, amely téves geopolitikai kontextusba kívánja helyezni a magyar kormány álláspontját Ukrajna európai inspirációval kapcsolatban – jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Brüsszelben pénteken, az EU-tagországok és keleti partnerországaik állam- és kormányfői találkozóját követően.

 • Vigyázat! Ezért veszélyes sokat ülni!

  Vigyázat! Ezért veszélyes sokat ülni!

  Komoly veszélye van annak, hogy túl sokat ülünk, keveset mozgunk, ráadásul táplálkozásunk is gyakran egysíkú. Ezt az életmódot azonban egyre kevésbé bírja a testünk, állatja a szakértő, aki szerint ez is lehet az oka, hogy egyre több a mozgásszervi megbetegedés, a szív- és keringési rendellenesség, az anyagcserezavar.

 • Tudta? A légszennyezés károsítja a sperma minőségét

  Tudta? A légszennyezés károsítja a sperma minőségét

  A légszennyezés, különösen a levegőben lévő szállópor rosszabb minőségű férfi ivarsejteket eredményez az Occupational and Environmental Medicine tudományos folyóirat szerdán megjelent számában közzétett tanulmány szerint.