EUR: 307,50 Ft
CHF: 282,97 Ft
2017. május 27., szombat
Hella

Egyéb Nagykanizsa

Megtört ostya és megtört ember

A Szűzanyának ajánlotta fel a Kaposvári Egyházmegyét – így, annak részeként Nagykanizsát is – Varga László, a hétvégén felszentelt új püspök. Mindez napra pontosan az első fátimai jelenés századik évfordulóján történt.

A szentelést Erdő Péter bíboros, prímás vezette, a társszentelő Alberto Bottari de Castello apostoli nuncius és Balás Béla emeritus kaposvári megyéspüspök volt. A kaposvári Nagyboldogasszony-székesegyházban Erdő Péter arra emlékeztetett: a püspökszentelésre különleges évfordulón kerül sor.

– Száz évvel ezelőtt történt a Boldogságos Szűz Mária fátimai első megjelenése – fogalmazott szentbeszédében a bíboros. – 1917-ben, a szörnyű világháború pusztítása közben és az oroszországi forradalom hajnalán egyszerű pásztorgyerekekhez szelíd hangon szólt Mária, akit joggal nevezünk a litániában nagy hatalmú Szent Szűznek. Szűz Mária megjelenése a biztos remény és a vigasztalás jeleként érkezett az emberiség számára. A Szűzanya az egyházra váró üldözés és az emberiségre váró szörnyű pusztítások hátteréből a reménység jelét mutatta fel. Bűnbánatra szólított fel mindenkit. Üzenetéhez tartozott az engesztelő első szombati szentáldozás kérése.

A szentelés szertartása után Varga László elfoglalta a püspöki trónust, s a szentmise további részében ő volt a főcelebráns. A liturgia végén, már a Mária-oltár előtt, a Kaposvári Egyházmegye második főpásztora a Szűzanya oltalmába ajánlotta egyházmegyéjét.

Varga László első püspöki beszédében hálát adott a mennyei Atyának, aki kiválasztotta őt a szolgálatra, és hálát adott a Szentatyának a kinevezésért. Azt ígérte, folytatja elődje, Balás Béla 24 éves munkáját.

Varga László felszentelését (balról jobbra) Alberto Bottari de Castello, Erdő Péter és Balás Béla végezte (Fotó: Kaposvári Egyházmegye)

– Krisztus-központú egyházat, papságot, kereszténységet szeretnék – mondta az új főpásztor. – A püspöki címeremben egy megtört ostya és egy megtört ember látható, valamint egy szó: irgalom. Miért? A kezdetek egyházában mindez még egységben volt: az Eucharisztia ünnepléséhez hozzátartozott a szegényekben jelen lévő Krisztus szolgálata. A kettőt, az Oltáriszentséget és a testvér szentségét az irgalom kapcsolja össze. Olyan egyházmegyét szeretnék, ahol az isteni irgalmasság egyre több helyre eljut rajtunk keresztül, elérve a legszegényebbeket is. Ennek érdekében szeretném elindítani az irgalmasság házait.

Varga László 1956-ban született, 1982. április 17-én szentelték pappá. Szolgált káplánként Várpalotán, majd plébánosként Somogysámsonban és a kaposvári Szent Imre-templomban. Később a kaposvári egyházmegye irodaigazgatója, majd 2013-tól általános helynöke volt, egészen püspöki kinevezéséig, amelyről a Szentatya március 25-én döntött. A Kaposvári Egyházmegyében – amelynek része Nagykanizsa és Dél-Zala is – 157 plébánián száz plébános végez lelkipásztori szolgálatot, akiknek nevében Somos László esperes-plébános köszöntötte az új püspököt, akinek szolgálatára Isten bőséges áldását kérte, és azt, hogy a Szentlélek vezesse őt.

– Jó, hogy vagy, jó, hogy te vagy a kaposvári megyéspüspök! – mondta köszöntőjében Somos László, s erős hitet, sok humort kívánt Varga Lászlónak.

Kapcsolódó Cikkek

 • Kétmillió forint a jövő feltalálóinak és tudósainak

  Kétmillió forint a jövő feltalálóinak és tudósainak

  A 26. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny legjobb, legtehetségesebb fiatal feltalálóinak és tudósainak 10 díjat, 2 különdíjat és a díjakkal járó közel kétmillió forint ösztöndíjat osztott ki a versenyt szervező Magyar Innovációs Szövetség a május 24-i eredményhirdetésen.

 • Tisztább lett a tér

  Tisztább lett a tér

  Olvasónk jelezte, a Szabadmájus téren tavaly nyártól idén tavaszig szemétkupacok rondították a környezetet. Megkeresésünkre az önkormányzat arról tájékoztatta lapunkat, tudnak a jelenségről, miszerint újra és újra oda hordják a hulladékot, ahol nap mint nap gyerekek játszanak.

 • Bombák földjén lakunk?

  Bombák földjén lakunk?

  Több száz házat kellett kiüríteni a kerületben, amikor a Csömöri út 101. számnál zajló építkezés közben találtak egy 50 kilogrammos, szovjet gyártmányú, FAB–50-es típusú rombolóbombát.