2018. december 11., kedd
Árpád, Árpádina

Egyéb Salgótarján

Megújult a főplébánia temploma

Elkészült a salgótarjáni főplébánia templomának felújítása, az épületben hálaadó szentmisét tartottak, a templomot megáldotta Beer Miklós váci megyéspüspök. A belvárosi templom tetőszerkezetét a Váci Egyházmegye és az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) támogatásával, valamint a hívek adományaiból újították meg.

A megújult salgótarjáni főplébánia-templom MTI Fotó: Komka Péter

A szentmisét követően beszédet mondott az Emmi egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkára. Soltész Miklós azt mondta: öröm volt hallani a szentmise alatt a gyerekek zsivaját, mert ez azt jelenti, hogy lesz jövője ennek a városnak, a keresztény közösségnek. Ha a gyerekek a jövőben is megtöltik a templomot, akkor van miért építkezni – emelte ki. Elmondása szerint a felújítás a következő években folytatódik, megújul Salgótarjánban az Acélgyári úti templom is.


– Ezzel üzenünk mindazoknak, akik azt gondolják, hogy minket, keresztényeket el lehet üldözni Magyarországról vagy Európából. Nem fogjuk hagyni magunkat, mert sokkal erősebb a hit, a kereszténység – hangsúlyozta az államtitkár.

Soltész Miklós arról is szólt, hogy május 7-e a Gizellák napja is. Megemlékezett Gizella királynéról, Boldog Gizelláról, első királyunk, Szent István feleségéről, aki nagy áldozatot vállalva elhagyta hazáját, idegen országba jött, Magyarországra, ahol idegen nyelvet kellett megtanulnia. Részt vállalt a kereszténység megalapításában, megerősítésében, szolgálta Szent Istvánt, és nevelte fiát, Szent Imrét. Fia, majd férje halála után kolostorba vonult, és vállalta, hogy a kereszténységet imával szolgálja – emlékezett az államtitkár.


Soltész Miklós egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkár MTI Fotó: Komka Péter

Beer Miklós váci megyéspüspök misét mutatott be a megújult templomban MTI Fotó: Komka Péter

Gizella királyné sok-sok példával szolgált az édesanyáknak, a nagyszülőknek, a dédszülőknek, ezeket lehet és kell is követni – mondta Soltész Miklós. Beszédében méltatta az édesanyákat, akik „hatalmas dolgot tesznek családért, a városért és az egész országért”.

A szentmisén részt vettek a Jó Pásztor Katolikus Óvoda gyermekei, dolgozói és a kicsik szülei is. A szentmise elején a gyermekek pásztorukat, Beer Miklóst köszöntötték. A püspök is megemlékezett az édesanyákról, szólt az anyai szeretetről, a törődő gondoskodásról. A mise előtt Isten áldását kérte a felújított templomra, kérve, őrizze a templomot minden ártó szándéktól és minden bajtól.

A püspök hangoztatta: örökségül kaptuk a templomot az előttünk járó nemzedékektől, szeretnénk megőrizni, meg védeni és az utánunk jövőknek imádkozva továbbadni. Beer Miklós köszönetet mondott mindenkinek, aki adományaival és munkájával lehetővé tette a felújítást.

Kapcsolódó Cikkek