EUR: 309,93 Ft
CHF: 285,61 Ft
2017. június 25., vasárnap
Vilmos

Külföld

MigránsDisney: varázsszőnyeg viszi a menekülteket Európába

Elképesztő propaganda videóval magyarázza el laikusok számára az Eurodame, Help! címet viselő rövidfilmben az Európai Bizottság, a francia kormány és a Hippocréne Alapítvány, hogyan jutnak el Nyugat-Európáig a migránsok. A videóban jóságos embercsempésztől a jótündérként migránssegítőig mindenki pozitív szereplő, kivéve a dühös kelet-eutópaiakat, akik nem kérnek a migrációból. A film végére az is kiderül, hogy miért.

Ha önmagában nézzük, akkor a már díjat is nyert propaganda videó meglehetősen gyengécske alkotás, hiszen a lehető legegyszerűbb üzenetet (szeressük a migránsokat!) közvetíti még ennél is egyszerűbb szimbólumok és hangulati képek formájában.

A rajzfilm cselekménye egy háború sújtotta országban játszódik, ahol a rettegő család úgy dönt, útra kelnek. Azt, hogy a nemzetközi menekültügyi jogszabályoknak megfelelő módon az első biztonságos országot vegyék célba, már nem is része a filmkészítők által közvetíteni kívánt üzenetnek, hiszen a következő képkockán a család már egy “Frontex” feliratú haárzár felé halad. Az EU-külső határát jelenleg kizárólag Magyarország óvja technikai határzárral, vagyis a film készítői a magyar rendőrök határozottságát kívánták szimbolizálni, amikor a filmbéli határvédő elzavarja a kerítéstől (No job here! – Nincs itt munka!) felkiáltással az érkező gazdasági migránst.

Az – mondjuk – kissé nehezen érthető a filmen, vajon miért ábrázolják eltorzult arccal a rendőrt, amikor elkergeti a visszautasított gazdasági migráns körül ólálkodó embercsempészt, miközben néhány másodperccel később egy másik, itt már joviális, de turbános alakként ábráozolt ismeretlen szállítja repülőszőnyeggel (!) a családot Európa felé. Ráadásul a filmben talán valami jóságos segítőként feltűnő, sivatagi sátorban tanyázó ősz szakállú férfihez a migránssegítő szervezet tündérszárnyakkal ellátott szemüveges nőalakként ábrázolt aktivistája kíséri az Európába igyekvő családot.

A repülőszőnyeg egy csodásan szimbolikus képben a sötét égen feltűnő, az EU-címerre hajazó csillagkoszorú keleti ága felé veszi az irányt, de ott hiába szállnak le, csak dühös tüntetőket találnak, akiknek hiába magyarázza a cincogó hangú aktivista-tündérkeresztanya, hogy a migránsoknak joguk van idejönni, nem hallgatnak a szép szóra. (Igaz: a tündér a “Frontex kerítés” bemutatása után lép csak a képbe, vagyis azt, hogy kinek milyen joga van Európában, csak akkor kezdik el hangoztatni, amikor a migránsok már a kerítésnél járnak, amikor valóban elérik az EU külső határát Görögország, Olaszország partjainál, ott a civil szervezetek nem érzik érintettnek magukat).

De hát egy jó mesefilmbe kell egy “főgonosz”, akivel szemben a népmesei hős még inkább hősies, önfeláldozó és nagylelkű lehet, így nem csoda, ha a keletről nyugat felé forduló repülőszőnyeg már olyan világba repíti a menekülőket, ahol mindenki kedvesen fogadja őket. Érdekes módon valamiért németesen szőke az a szereplő, aki azonnal elmondja a frissen érkezett férfinak, hogy “nagyon kellett neki”. Mint tudjuk, a németországi politika éppen olyan migránsbarát, akár a filmben bemutatott hirtelenszőke férfi. Csak sajnos a propaganda-disney-mozi szereplője még nem tudja, amit a német munkaügyi hivatal szakemberei már igen: a migránsok munkaerőpiaci integrációja a vártnál sokkal, de sokkal több gondot a német gazdaságnak.

De haladjunk tovább az Észak-Afrikából Nyugat-Európába menetelés következő csodálatos szimbólumához! A történet utolsó képkockája igazán idillire, de egyben kissé árulkodóra sikeredett. A hepieendnél a befogadott menekültek a vendéglátó európai család otthonában vacsoráznak, beszélgetnek a lehető legnagyobb egyetértésben. Sőt: a vendéglátó család asztala nem is egy klasszikus ebédlőasztal, hanem egy bokáig érően alacsony, vélhetően a földönülve evés arab hagyományához jobban illő asztalka, amilyet európai család dohányzóasztalként se nagyon használ.

Vagyis a filmvégi konzekvencia se nagyon érthető félre: az Európába érkező migránsoknak nem kell feltétlenül integrálódniuk az itteni kultúrkörhöz, majd az európai ember ül le inkább a földre enni, nehogy rosszul érezzék magukat.

És ha ezek után elmondjuk, hogy a propaganda videót készítők közül a Hippocrène Alapítvány olyan nonprofit szervezet, amely számos közös projektet visz a Soros György féle Nyílt Társadalom Alapítvánnyal, akkor talán érthetőbbé válik a mesefilm hangvétele is.

Kapcsolódó Cikkek

 • Robbantás egy piacon, rengeteg halott

  Robbantás egy piacon, rengeteg halott

  Robbanószerrel megrakott autót repített a levegőbe szombaton – nagy valószínűséggel – az Iszlám Állam a szíriai Idlib egyik külvárosában.

 • Kegyelmet kapott az Iszlám Állam 80 tagja

  Kegyelmet kapott az Iszlám Állam 80 tagja

  Az Egyesült Államok támogatását élvező szíriai ellenzéki fegyveresek szombaton kegyelmet adtak és szabadon engedték az Iszlám Állam Rakkából származó 83 egyszerű tagját.

 • Hackerek támadták meg a brit parlamentet

  Hackerek támadták meg a brit parlamentet

  Hackertámadás érte szombaton a brit parlamentet, kiberbűnözők a törvényhozás email rendszeréhez akartak hozzáférni – jelentették politikusok és tisztségviselők.

 • Két év kevés lesz a Brexit lezárására

  Két év kevés lesz a Brexit lezárására

  A Századvég kutatója szerint nem lesz elég a Brexit lezárására a még fennmaradó 21 hónap, egy újabb, átmeneti időszak alatt rendezhetik a felek az összes részletszabályt.