2018. december 11., kedd
Árpád, Árpádina

Külföld

Migránslázadás volt egy táborban, a rendőrökkel is összecsaptak

Fellázadt és összetűzött a cseh rendőrökkel több mint egy tucat külföldi, akiket a hatóságok a nyugat-csehországi Pilsen melletti Balková táborban tartanak őrizetben. A rendőrség a lázadást egy óra alatt leverte, s a lázadókat kihallgatásra elvezették – közölte Milan Chovanec cseh belügyminiszter hétfőn a Twitteren.

Az incidenst valószínűleg az váltotta ki, hogy az egyik nigériai állampolgár megkapta a Csehországból való kitoloncolásáról szóló végleges hatósági döntést – nyilatkozta Katerina Rendlová, cseh idegenrendészeti szóvivő.


Szerinte a nigériai férfi tiltakozásul több mint egy tucat társával együtt elbarikádozta magát egy nagy teremben. Amikor a hatóságok megpróbálták kivezetni őket a teremből, összetörték a terem berendezését, bútorait és ezekkel megtámadták a rendőröket. Az összetűzésnek, amelyben senki sem sérült meg, egy rendőrségi kommandó beavatkozása vetett véget.

“Az incidens kiprovokálóit felelősségre vonjuk. Nem fogjuk tűrni az ilyen viselkedést” – írta a Twitteren a belügyminiszter.

A Balková településen működő táborban a cseh hatóságok azokat a külföldieket tartják felügyelet alatt, akik a hivatalos kitoloncolási döntésre várnak. A tábor befogadóképessége 200 személy, s jelenleg 56 külföldi személy lakik benne. Csehországban még további két ilyen jellegű tábor van, amelyekben kéttucatnyi külföldi van elhelyezve.

Katerina Rendlová szerint a táborokban legutóbb két éve került sor olyan rendbontásokra, amelyeket a rendőrségnek kellett megoldania.

Kapcsolódó Cikkek

  • Erősebb lehet Merkel utódja

    Erősebb lehet Merkel utódja

    Kíváncsian várják az elemzők, hogy elhagyja-e elődje erősen migránspárti politikáját az Angela Merkel pártelnöki helyére hajszállal megválasztott Annegret Kramp-Karrenbauer. A Nézőpont Intézet ügyvezető igazgatója szerint a német Kereszténydemokrata Unió (CDU) új elnöke, politikailag akár erősebb is lehet, mint elődje, aki lényegében a migrációs politikájába bukott bele.

  • Elfogadták Soros migránspaktumát

    Elfogadták Soros migránspaktumát

    Elfogadta 150 ENSZ tagállam képviselőjének többsége azt a globális menekültügyi csomagot, amelyről a világszervezet közgyűlése 19-én szavaz majd, de több mint tucatnyi ország lépett ki már a csomag egyeztetési folyamatából.