EUR: 323,33 Ft
CHF: 286,23 Ft
2018. december 13., csütörtök
Luca, Otília

Belföld

Simicska oszlopain a Momentum plakátjai

Négy különböző cégtől bérli a felületeket a Momentum május 15-ig tartó plakátkampányára. Bár a Lokál rákérdezett a cégekre, választ nem kaptunk. Ami bizonyos, a plakátok egy része a Simicska Lajos érdekeltségéhez tartozó Mahir-hirdetőoszlopokon látható.

Nemrég plakátkampányt indított a Momemtum, amelyhez részben Simicska Lajos biztosította a felületet hirdetőoszlopain. Vajon miből futotta országszerte 26 városban a plakátok kihelyezésére?


– Összesen 455 reklámfelületet bérlünk négy különböző cégtől. A méretek eltérőek, vannak óriásplakátok, citylightok és hirdetőoszlopok. A plakátok kihelyezése már megtörtént, május 15-ig lesznek láthatóak – közölték lapunkkal. Hozzátették: a kampány 11 millió forintba kerül, amit állításuk szerint adományokból fedeznek. Arra viszont nem válaszoltak, hogy mely cégekkel kötöttek szerződést. Egy biztos: a fővárosban több helyen is láthatóak a Mahir hirdetőoszlopain (pestiesen Simicska-oszlop) a momentumos plakátok.

Momentum-plakátok Mahir-oszlopokon
(Fotó: Sáfár Tibor)

Korábban írtunk arról, hogy szakértők szerint legalább kétszer annyiba kerülhetett a Momentum munkaünnepi rendezvénye, mint amennyit bevallottak. Közleményük szerint 2,6 millió forintot áldoztak a gigabulira, de hozzáértők szerint csak a LED- és hangfalak bérlése kerülhetett ennyibe. Állításuk szerint a tüntetés költségeinek felét sikerült a helyszínen összegyűjtött adományokból fedezni – hogy ez mennyire reális, mindenki döntse el maga –, a másik felét pedig megtakarításaikból fedezték. Juszt László blogjában azt írta: szerinte a költségek elérhették az 5,4–5,6 millió forintot.


– Szóval miből? – kérdezte az egykori tévés, hozzátéve: ne hazudjanak és ne mondják, hogy adományokból van a pénz.

Kíváncsiak lettünk volna arra is, hogy a tüntetésen „összekalapozott” 1,3 millió forinttal hogy számolt el a Momentum, de erre a kérdésünkre csak egy sértett hangú levelet kaptunk, amiben közlik: többet ne keressük őket, mert nem fognak válaszolni.

A dolog azért is érdekes, mert más szabályok vonatkoznak egy politikai pártra és más egy egyesületre. A Momentum Mozgalom mint párt jelenleg – saját honlapjuk szerint – bejegyzés alatt áll. Az adományokat pedig a Momentum Egyesületnek lehet utalni.

– Mindenképpen nyilvántartásba kell venni ezt a pénzt és el kell számolni vele. Ha egy perselybe gyűjtötték, a felbontásáról jegyzőkönyvet kell felvenni, a legjobb, ha ez közjegyző előtt történik – mondta a Lokálnak Angyal József adószakértő. Adózni egyébként az adományok után az egyesületnek nem kell.

Szigorúbb szabályok vonatkoznak majd a Momentumra, ha már bejegyzett párt lesz. Például az ötszázezer forintnál nagyobb összegű támogatást nyújtó személyeket be kell tudni azonosítani. Jelenleg a Momentumnak anonim módon adható pénz, így az adományozókat nem lehet beazonosítani.

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek