2018. december 18., kedd
Auguszta

Egyéb Dunaújváros

Nagy ugrásra készül Zsófi

Tavaly kijutott az olimpiára, idén ezüstérmet szerzett az Európa-bajnokságon: Kovács Zsófia sikeres időszakot tudhat maga után. A dunaújvárosi tornász kolozsvári eredménye sporttörténelmi jelentőségűnek számít, az ősszel pedig a világbajnokságon bizonyítana. 

Kovács Zsófia 2006-ban, még óvodásként kezdett tornázni a Dunaferr SE színeiben. Pályájának első mérföldköve a hagyományosan Kiskunfélegyházán rendezett Matolay-emlékverseny volt: élete első versenyén négy szerből hármat megnyert, ezzel begyűjtötte az összetett első helyet is. Történt mindez akkor, amikor Zsófia az általános iskola negyedik osztályába járt.


Kovács Zsófia napról napra keményen edz

Napjainkban a Rudas Szakgimnázium és Szakközépiskola padjait „koptatja” – már amikor éppen nem Európa-bajnokságon vagy más világversenyen szerepel…

– Az iskolában nagyon megértően kezelik, hogy néha hosszabb ideig távol vagyok, mint például a kolozsvári kontinensbajnokság idején. Sport tagozaton tanulok, így nem éri váratlanul a tanárokat, ha netán versenyek miatt hiányzok – mondta el Kovács Zsófia.


Kovács Zsófia (feketében) csapattársával, Jakab Noémivel

 

A kolozsvári Európa-bajnokságon az összetett ezüstéremig menetelt a dunaújvárosi tornász, ami sporttörténelmi sikernek számít, hiszen korábban egyetlen női versenyzőnek sem sikerült hasonló eredményt kivívnia Eb-n. Teljesítményére Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke is felfigyelt, aki gratuláló levelet küldött a fiatal tehetségnek, amit a verseny helyszínén Mile Lajos főkonzul adott át Kovács Zsófiának.

Az ezüstéremig sem volt eredménytelen a fiatal tornász pályafutása, hiszen 2016-ban ott lehetett az olimpián és kiérdemelte az év magyar tornászának járó elismerést.

A folytatásban is akad feladat a Dunaferr SE versenyzője számára: edzőjével, Trenka Jánossal a május 17-i világkupára készülnek, amelyet Eszéken rendeznek. Tavasszal ez lesz az utolsó megmérettetés számára, majd egy rövid pihenőt követően nyáron már az október eleji világbajnokságra való hangolódás kezdődik.

Kapcsolódó Cikkek

 • Az idén többet költenek a magyarok ajándékokra

  Az idén többet költenek a magyarok ajándékokra

  Az idén a magyarok többet szánnak karácsonyi ajándékra, mint tavaly és kevesebbeknek kell előre takarékoskodniuk az ünnepi kiadásokra – közölte a Budapest Bank kedden a megbízásából készített GfK reprezentatív kutatás megállapításait.

 • A mesterséges intelligencia olyan lesz mint az internet

  A mesterséges intelligencia olyan lesz mint az internet

  Muszáj foglalkoznunk a mesterséges intelligencia kérdésével, ugyanis viszonyt kell képeznünk vele, hogy megismerhessük, hogy milyen hatással is lesz az életünkre – mondta Palkovics László innovációs és technológiai miniszter, a LEXI AI Generation nemzetközi mesterséges intelligencia chatbot verseny díjátadóján csütörtökön.

 • Csökkent az agresszív légi utasok, nőtt a balesetek száma

  Csökkent az agresszív légi utasok, nőtt a balesetek száma

  Csökkent az agresszív légi utas száma 2017-ben az előző évihez viszonyítva, de nőtt a légi balesetek száma 2018 első fél évében – hangzott el a Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség (IATA) genfi konferenciáján csütörtökön.

 • A Creativ Chef megmutatja, ő hogy szereti

  A Creativ Chef megmutatja, ő hogy szereti

  Nagy Eszter kreatív séf neve ma már ismerősen cseng az újdonságokra nyitott vagy akár klasszikus ízeket kedvelő hobbiszakácsok körében. A Konyhafőnök Szuperdöntő című show-műsor nyertese a most megjelent Kreatívan magyarosan – én így szeretem című könyvével bizonyítja, hogy mi, magyarok a gasztronómiánk sokszínűségét tekintve a világ legszerencsésebbjei vagyunk.