2019. szeptember 23., hétfő
Tekla, Líviusz

Belföld

NAV: Május végéig el kell számolniuk a civilszervezeteknek

Május végéig el kell számolniuk az 1 százalékos felajánlásokban részesült civilszervezeteknek, csak azok kaphatnak jövőre szja-felajánlást, amelyek eljuttatják a Nemzeti Adó- és Vámhivatalhoz (NAV) a KOZ közleményt május 31-ig – hívja fel a figyelmet az adóhatóság.

A közleményt ügyfélkapun keresztül kell elküldeni a NAV-nak. Az adóhivatal elektronikus levélben is felhívta a szervezetek figyelmét az elszámolásra. Az elszámolásra kötelezett kedvezményezettek képviselői májusban háromszor kaptak elektronikus levelet az elszámolandó összegekről, utoljára május 25-én.


A kedvezményezettnek a 15KOZ közleményben jelölnie kell mindazon szja 1 százalékaként felajánlott összeg felhasználását, amelyet a NAV 2015. január 1-jétől 2015. december 31-ig kiutalt számára, illetve amit a 14KOZ közleményében tartalékolt. A 15KOZ közlemény és kitöltési útmutató letölthető a NAV honlapjáról.

Ha a civil szervezet jogutód nélkül megszűnik, soron kívül kell elszámolnia a felhasználásról. Ha a 15KOZ bizonylatban tartalékolt összeget is feltüntetett a szervezet vagy 2015. január 1-je után kiutalásban részesült, akkor a 16MKOZ bizonylatot is be kell nyújtania.

Előfordulhat, hogy a szervezet nem szűnik meg, azonban a kiutalt összegre nem tart igényt, akkor ezt az összeget is a 16MKOZ bizonylaton kell feltüntetni, és a benyújtással egy időben visszafizetni.

Ha a szervezet nem nyújtja be a határidőig a közleményt, illetve a közleményében számszaki hibás adatokat közöl, vagy nem az elszámolandó összeget szerepelteti, és azokat nem javítja, a NAV kizárja a következő évi kedvezményezettek közül – figyelmeztet az adóhatóság.

Kapcsolódó Cikkek

 • Epermester Pincészet – Kaland

  Epermester Pincészet – Kaland

  Tahitótfalui eperből és dánszentmiklósi cigánymeggyből készült félédes gyümölcsbor házasítás, ami 2015-ben elnyerte Az Év Legjobb Fehér Gyümölcsbora díjat.

 • Migránsokat telepítene Budapestre Karácsony

  Migránsokat telepítene Budapestre Karácsony

  Karácsony Gergely Budapest főpolgármestereként valószínűleg folytatná azt a migránsbarát politikát, amit Zugló vezetőjeként képviselt – mondta Hollik István kormányszóvivő.

 • Világsztárt fogadott Tarlós István

  Világsztárt fogadott Tarlós István

  A Budapesten forgató világsztárt, Scarlett Johanssont fogadta hivatalában Tarlós István főpolgármester és helyettese, Szalay-Bobrovniczky Alexandra.