2018. december 15., szombat
Valér

Belföld

Ne hagyja megszűnni feltöltőkártyás mobilszámát!

Június 30-ig kell azonosítaniuk a feltöltőkártyás előfizetőket a mobilszolgáltatóknak, mivel a törvény szerint megszűnik az az előfizetés, amelyik esetében az adategyeztetés nem történik meg határidőig. Ez  közel ötmillió embert érint.

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) a hazai mobilszolgáltatókkal karöltve indított kampányt, hogy felhívja a feltöltőkártyás felhasználók figyelmét arra, hogy június 30-ig adategyeztetésen kell átesniük a szolgáltatójuknál. Az egyeztetésről szóló rendelet azután született meg, hogy körülbelül 200 ezer magyar kártyát vásároltak meg bűnözők, köztük azok a terroristák, akik a 2016-os párizsi és brüsszeli merényletet is kitervelték. Az egyeztetés a Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint 4,8 millió felhasználót érint.


A szolgáltatók a határidőig legalább kétszer üzennek ügyfeleiknek SMS-ben, amelyben tájékoztatják őket a személyazonosságot igazoló ellenőrzéshez szükséges adatokról, az adategyeztetés módjáról, az adatok megadásához szükséges teendőkről, valamint az egyeztetés elmulasztásának jogkövetkezményéről, a feltöltőkártyás előfizetések megszűnéséről.

Az adategyeztetést el lehet intézni személyesen, telefonon vagy online. A Telenor közleményében a legkevésbé forgalmas, hétköznap 11 és 15 óra közötti időszakot ajánlotta adategyeztetésre azon ügyfeleinek, akik személyesen szeretnének eleget tenni kötelezettségüknek. A Magyar Telekomnál is lehetőség van online egyeztetésre, és a távközlési cég tájékoztatása szerint kedvezménnyel is ösztönzi erre ügyfeleit. A Vodafone azt írta, hogy adategyeztetésre minden feltöltős SIM-kártya esetében szükség van, amit személyazonosító okmányokkal a telefonos ügyfélszolgálaton, személyesen az üzletekben, valamint hamarosan online felületen is lehet intézni.

A hatályban lévő törvények alapján egy magánszemély legfeljebb 10, míg egy cég legfeljebb 50, hanghívásra szolgáló feltöltőkártyás előfizetéssel rendelkezhet.

Kapcsolódó Cikkek