2018. december 11., kedd
Árpád, Árpádina

Egyéb Érd

Négylábú hungarikum

Négylábú hungarikum, avagy nemzeti kincsünk a magyar vizsla címmel nyílt kiállítás a Szepes Gyula Művelődési Központban. A kiállítás koncepciójának kialakulása tulajdonképpen egy véletlen találkozás folyamán fogalmazódott meg.

A szervezők – Futrinka Egyesület a Magyar Vizsla Fajtamentésért – a magyar vizsla fajtamentés jótékonysági rendezvényén ismerkedtek meg Göblyös Péter fotóssal. Mint kiderült, ő műtermi fotózásokkal segíti a vizslákat, hogy a professzionális fotókon keresztül ezek a kutyák nagyobb eséllyel találjanak gazdára. A mostani tárlat azonban több mint egy szokványos kiállítás.


Ez a bemutató ugyanis nemcsak az alkotó különleges kutyaportréinak bemutatását tűzte ki célul. Göblyös Péter fotóin keresztül egyfajta másodlagos kommunikációs célként szeretnék felhívni a figyelmet arra, hogy a magyar vizsla hungarikum és nemzeti kincs.

A magyar vizsla – és ezt idehaza nem mindenki tudja – egyedi és különleges vadászkutyafajta, amit az egész világon csodálnak, nemcsak kivételesen elegáns és szemet gyönyörködtető megjelenése, de kifinomult vadászati képességei és rendkívüli intelligenciája miatt is. Sajnos, amennyire tudatában vannak a világ minden táján, hogy Magyarország milyen különleges és egyedi kutyafajták tulajdonosa, Magyarországon annyira méltatlanul bánnak ősi kutyafajtáinkkal.


A kutyaportrék érdeklődőkre várva sorakoztak a falakon

Göblyös Péterről még annyit tudtunk meg, hogy két magyar vizslája van, Füge és Oszkár, akik már kilencévesek, és róluk készültek az első kutyás képei.
Saját műterme 2014 februárjától van, ötven négyzetméteres lakásműteremmel kezdte, de jelenleg már egy száz négyzetméteres, kifejezetten kutyás fotózásokra kialakított műterme van, ahol ez idő szerint nemcsak fotózásokat, hanem kiállításokat és kutyás rendezvényeket is szervez.

 

Nem könnyű a választás: melyiket szeressem jobban, mint a többit…
Fotók: BN

A kiállítás egyaránt szól kutyatartóknak és nem kutyatartóknak, mivel a magyar vizsla minden magyar ember közös büszkesége.

A kiállított képek megvásárolhatók, és a jótékonysági vásárból befolyt összeggel a szervezők teljes egészében a Futrinka Egyesület fajtamentését támogatják.

A tárlat május 29-én 18 óráig tekinthető meg, addig van lehetőség az egyesületnek utalt képár fejében egy szép kutyaportréhoz jutni.

Kapcsolódó Cikkek