EUR: 323,34 Ft
CHF: 287,20 Ft
2018. december 17., hétfő
Lázár, Olimpia

Egyéb Székesfehérvár

Negyven éve történt súlyos balesetre emlékeztek

1977. április 30-án, éppen negyven éve a szegedi Juhász Gyula Tanárképző Főiskola végzős diákjait szállító autóbusz karambolozott a 62-es főúton, Székesfehérvár és Seregélyes között.

Az emlékművet minden évben virágok borítják. Idén önkéntesek rakták rendbe a környéket Fotó: K. Mátyás Bertalan

A tragédia során, amelyet azóta baleset-megelőzési képzéseken oktatnak is, négyen vesztették életüket. A helyszínen, az emlékmű mellett 2015-ben fát ültettek a Krajczáros Alapítvány szervezésében.


A tragikus baleset, amely akkor az újságok címlapjaira került, 1977. április 30-án Fehérvár mellett a 62-es számú főút 38-as kilométerénél történt. A szegedi Juhász Gyula Tanárképző Főiskola hallgatóit szállító busz oldalát tarolta le egy teherautó. Sokan megsérültek, négy fiatal lány, Krommer Éva, Kalmár Edit, Boruzs Ilona és Tóth Margit életét vesztette.

Marsi István, a Szegedi Tudományegyetem Juhász Gyula Pedagógusképző Karának dékánjának emlékei szerint a főiskolás kémiatanár-hallgatók Dunaújvárosban, Százhalombattán és Székesfehérváron voltak vegyi üzemeket látogatni és már hazafelé tartottak a 62-es számú főúton. A város határában egy vaslemezeket szállító teherautó kezdte előzni a buszt, azonban a rakomány nem volt rögzítve és szinte letarolta a hallgatókat szállító járművet. A közeli Sárosdon élő sofőr, aki az áldozatokkal volt egyidős, ittas is volt. A busz vezetőjét életveszélyes állapotban szállították kórházba.


A szülők emlékművet állítottak a balesetben elhunyt négy lánynak, ezt az út szélesítésekor és felújításakor ideiglenesen elbontották, de két éve helyreállították.

A visszaemlékezések szerint a vétkes sofőr egyébként nem volt italozó ember. 1977. április 29-én a Videoton étteremben volt brigádrendezvény, ott pár üveg sört ivott. Lekéste a buszt, egy barátjánál aludt, reggel ott is lehajtott egy kupica pálinkát. Ezt követően munkába állt, majd kétszer is „kislisszolt” a kocsival a portán. Második alkalommal egy másnapos, targoncás kollégáját vitte volna haza, aki szabadnapot kért. Ők ketten Seregélyesen bementek a kisvendéglőbe, ahol töményet ittak. Egyes szemtanúk szerint a ZIL típusú teherautó már korábban is az út közepén haladt, a busz vezetője pedig hiába akarta elkerülni az ütközést, nem sikerült neki.

Kapcsolódó Cikkek

 • A mesterséges intelligencia olyan lesz mint az internet

  A mesterséges intelligencia olyan lesz mint az internet

  Muszáj foglalkoznunk a mesterséges intelligencia kérdésével, ugyanis viszonyt kell képeznünk vele, hogy megismerhessük, hogy milyen hatással is lesz az életünkre – mondta Palkovics László innovációs és technológiai miniszter, a LEXI AI Generation nemzetközi mesterséges intelligencia chatbot verseny díjátadóján csütörtökön.

 • Csökkent az agresszív légi utasok, nőtt a balesetek száma

  Csökkent az agresszív légi utasok, nőtt a balesetek száma

  Csökkent az agresszív légi utas száma 2017-ben az előző évihez viszonyítva, de nőtt a légi balesetek száma 2018 első fél évében – hangzott el a Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség (IATA) genfi konferenciáján csütörtökön.

 • A Creativ Chef megmutatja, ő hogy szereti

  A Creativ Chef megmutatja, ő hogy szereti

  Nagy Eszter kreatív séf neve ma már ismerősen cseng az újdonságokra nyitott vagy akár klasszikus ízeket kedvelő hobbiszakácsok körében. A Konyhafőnök Szuperdöntő című show-műsor nyertese a most megjelent Kreatívan magyarosan – én így szeretem című könyvével bizonyítja, hogy mi, magyarok a gasztronómiánk sokszínűségét tekintve a világ legszerencsésebbjei vagyunk.

 • Adományokat osztottak

  Adományokat osztottak

  250 nehéz körülmények között élő család vehetett át adományt Zalaegerszegen, az élelmiszercsomagokat a Család- és Gyermekjóléti Központ munkatársai állították össze az önkormányzat kétmillió forintos támogatásnak köszönhetően.