EUR: 323,58 Ft
CHF: 287,70 Ft
2018. december 12., szerda
Gabriella

Belföld

Népfocitorna

Azt kell mondanom, hogy zseniális kezdeményezés.

Most volt Tinnyén a XII. Mundruc népfocitorna, a jövőre esedékes tízéves jubileum előkészítéseként. Az esemény a Kárpát-medence különböző területeiről érkező neves néptáncegyüttesek és népi zenekarok közötti futballtornát és össznépi mulatságot jelenti, ami az 1970-es években induló táncházmozgalom világában teljesen új kezdeményezésnek számít. No, nem azért, mintha a néptáncosok „begyöpösödöttek” lennénk, hiszen döntő többségük természetesen kedveli, szereti és műveli a sportokat, ennek kibontakoztatására azonban nincs sok lehetőségük, mivel általában „professzionális” táncosként, nem pedig sportolóként tekintenek rájuk. A szervezők célja a határokon átívelő magyar néptáncos, népzenész fiatalok és „adatközlők” közösségének erősítése, a Kárpát-medencei néphagyományaink iránti vonzalom és tiszteletadás kifejezése egy – minden eddiginél – kötetlenebb légkörben.


Éppen ezért a torna elnevezése során az erdélyi Kalotaszeg Nádasmente tájegységének legkiemelkedőbb férfitáncos egyénisége, Mátyás István „Mundruc” (1911–1977) nevére esett a választás, a hagyományteremtő elődök előtti tisztelgés céljából. Mundruc „egy olyan táncra, zenére, külsőségekre, s az egyéni megnyilatkozás más formáira is sokat adó erdélyi parasztközösség tagja volt, melyben a tánc becsület és dicsőség dolga, s a legszebb férfierények közé tartozik, mely faluszerte az egész vidéken megbecsülést jelentett neki. Emberi, férfisikereit köszönhette tánctudásának, jól sikerült házasságát, becsületét a faluban és a környéken, holott nem tehetős első gazdacsaládból származott. A táncot mintegy társadalmi felemelkedése eszközéül tudta fölhasználni” – írta róla Martin György, Tinka bácsi.

S hogy mennyire komolyan veszik a táncosok, zenészek az egész napos küzdelmet, majd önfeledt táncházat, italozást, nótázást? Nos, a Népfocitorna idei küzdelmeiben részt vett a Bihari János Táncegyüttes, a Vadrózsák Táncegyüttes, az Erkel Ferenc Néptáncegyüttes, a tinnyei Gesztenyevirág Néptánccsoport, a Hagyományok Háza, a Népzenész Baráti Csapat, a Kőszobor Baráti Társaság, továbbá a topolyai Cirkalom Táncegyüttes (Délvidék, Vajdaság). Az egész napos tornát ünnepélyes eredményhirdetés, autentikus népzenei koncert, táncház és össznépi mulatság zárta Varga István „Kiscsipás” kalotaszegi prímás és bandája közreműködésével, a csapattagok és „szurkolók” részvételével, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet társszervezésében.


És jövőre jöhet a jubileumi év. Gólokkal, figurákkal.

Mert tényleg zseniális a kezdeményezés.

Kapcsolódó Cikkek