EUR: 323,56 Ft
CHF: 286,84 Ft
2018. december 15., szombat
Valér

Egyéb Békéscsaba

Népművészeti alkotóház létesülhet városunkban

A Békés Megyei Népművészeti Egyesület számos pályázatot nyújtott már be hazai és uniós támogatásért. Úgy tűnik, a szorgos munkának lassan beérik a gyümölcse, ugyanis nem kevés forrást nyert el az egyesület a következő évek projektjeire – árulta el Pál Miklósné, az egyesület vezetője.

Pál Miklósné, a Békés Megyei Népművészeti Egyesület vezetője

Pál Miklósné azt is kiemelte, hogy minden pályázati lehetőséget igyekeznek kihasználni, akármekkora összegről is van szó. A napokban adták be a negyedik anyagot egy uniós pályázatra, viszont a négyből egy már biztosan nyert, sőt ez el is indult. Ez a társadalmi szerepvállalásról szól, hat partnerintézménnyel együttműködve a megyében. A második az oktatás segítését célozta meg, ennek még nincs eredménye.


A harmadik lehetőség, ami ha nyerne, nagy változást hozna Békéscsaba és az egyesület életében is, egy népművészeti alkotóház kialakítására adna forrást. Egy regionális szerepkörű alkotóház létrehozása a cél, az ötletet a város vezetői is támogatták, már a lehetséges épületet is kiválasztották. A Csaba utca 3. alatti ingatlan alkalmasnak tűnik a feladatra, ezt a régi zsidó szociális otthonként ismerik a csabaiak. Bár ezt a funkcióját már régóta nem töltötte be, szociális otthonként üzemelt tavaly őszig. Ha ez a pályázat is sikeres lenne, akkor a különböző műhelyek kialakítására, eszközök beszerzésére kapna forrást az egyesület.

120 millió forintról van szó, ami az egyesület életében, költségvetésében egyelőre nehezen elképzelhető összeg, mondja Pál Miklósné. Ezért is volt nehéz a döntés, hogy egyáltalán a pályázatba belevágjanak-e. Lesznek-e olyan fiatalok, akik később tovább tudják vinni az alkotóházat. Az egyesület tagjai viszont egyértelműen támogatták az ötletet, hiszen talán soha még ilyen pályázati lehetőség nem volt Magyarországon, esélyt kell adni arra, hogy Békéscsabán legyen egy ilyen alkotóház.


Pál Miklósné mindig is azt vallotta, hogy egy Békéscsaba méretű településen kell lennie egy helynek a kultúra passzív befogadására, egy székesegyháznak. Emellett szükség van imaházakra, amelyek jelen esetben a különböző városrészekben lévő művelődési házak, közösségi házak, amelyek közel vannak a lakosokhoz, ahol találkozni tudnak. Emellett szükség van szakosított közművelődési intézményekre is, amelyeket az adott kultúra vagy éppen művészeti irányzat képviselői éreznek az otthonuknak. Ebből eddig egy volt Békéscsabán, a Balassi épülete, a néptáncosok székhelye, de ha minden jól megy, ez az alkotóház lesz a következő.

Forrás: csabaihazak.blog.hu
Zsidó Aggok Otthona. Csaba u. 3. – itt alakíthatnák ki a népművészeti alkotóházat

Szakszavakkal élve ez egy infrapályázat, tehát az infrastruktúra fejlesztését célozza, de van egy szoftpályázati része is, ami viszont a tartalomra irányul, ezt az anyagot adták le az egyesület munkatársai a napokban.

Kapcsolódó Cikkek

 • Csökkent az agresszív légi utasok, nőtt a balesetek száma

  Csökkent az agresszív légi utasok, nőtt a balesetek száma

  Csökkent az agresszív légi utas száma 2017-ben az előző évihez viszonyítva, de nőtt a légi balesetek száma 2018 első fél évében – hangzott el a Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség (IATA) genfi konferenciáján csütörtökön.

 • A Creativ Chef megmutatja, ő hogy szereti

  A Creativ Chef megmutatja, ő hogy szereti

  Nagy Eszter kreatív séf neve ma már ismerősen cseng az újdonságokra nyitott vagy akár klasszikus ízeket kedvelő hobbiszakácsok körében. A Konyhafőnök Szuperdöntő című show-műsor nyertese a most megjelent Kreatívan magyarosan – én így szeretem című könyvével bizonyítja, hogy mi, magyarok a gasztronómiánk sokszínűségét tekintve a világ legszerencsésebbjei vagyunk.

 • Adományokat osztottak

  Adományokat osztottak

  250 nehéz körülmények között élő család vehetett át adományt Zalaegerszegen, az élelmiszercsomagokat a Család- és Gyermekjóléti Központ munkatársai állították össze az önkormányzat kétmillió forintos támogatásnak köszönhetően.

 • Egyedi értékeket őriznek

  Egyedi értékeket őriznek

  A hucul lovaktól a Bodrog vízi élményútvonalig: természetvédelmi és a természeti értékekre épülő turisztikai célú fejlesztések kezdődtek az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság (ANPI) működési területén.