EUR: 323,56 Ft
CHF: 286,84 Ft
2018. december 15., szombat
Valér

Életmód

Növekedési gondok gyermekkorban

Minden szülő szívesen nézi, ahogyan gyermeke növekszik, amíg végül még őt is lehagyja magasságban. De mi a helyzet akkor, ha a gyerek nem a megfelelő ütemben nő? Dr. Tar Attila, a Budai Endokrinközpont endokrinológusa, gyermekgyógyásza szerint a probléma hátterében sokszor hormonális okok állnak.

Az emberi szervezetben a növekedés is hormonok által irányított. Ez azt jelenti, hogy vannak olyan hormonok, melyek közvetlenül hatnak a növekedésre, míg mások közvetetten, egyéb hormonok aktiválásával, blokkolásával vagy éppen azok működésének támogatásával. Az egyik legfontosabb hormontermelő szervünk az agyalapi mirigy. Feladata többek között az olyan hormonok termelése, melyek hatással vannak az emberi növekedésre.
Azt felismerni, hogy a gyermek növekedésében zavar van, nehéz feladat, mivel ezt jelentősen befolyásolják genetikai tényezők is. Ám ha a gyerekorvos szerint is probléma lehet, akkor érdemes endokrinológushoz fordulni.
A hormonális zavarok lehetnek veleszületettek vagy szerzettek. Utóbbi esetben általában trauma áll a háttérben, de az is lehet, hogy valamilyen más betegség idézte elő.


– A hormonális okokból visszamaradó növekedés esetében a gyerekek arányaikban normálisak, vagyis minden szerv, minden csont és végtag ugyanolyan ütemben fejlődik, csak a normálisnál lassabban. Szerencsére azonban megfelelő terápiával a növekedés megindítható, és a gyerek képes teljes növekedési potenciájának kihasználására – mondta dr. Tar Attila. A probléma megoldása mindenképpen szakember segítségét igényli.

Kapcsolódó Cikkek