EUR: 323,56 Ft
CHF: 286,84 Ft
2018. december 15., szombat
Valér

Egyéb

Nyugdíjemelés idén novemberben és jövő januárban

Idén novemberben 2,7 millió nyugdíjas és egyéb ellátott számíthat a januári 1,6 százalékos nyugdíjemelés várhatóan 1 százalékos kiigazítására, miután a 2017. évi infláció mértéke a Magyar Nemzeti Bank friss prognózisa szerint legalább 2,6 százalékos lesz.

Szintén novemberben azok az öregségi nyugdíjasok, akik tavaly már betöltötték a nyugdíjkorhatárukat (közel kétmillióan vannak), nyugdíjprémiumra is számíthatnak, ha ebben az évben a nemzeti össztermék (GDP) növekedése valóban meghaladja a 3,5 százalékot, márpedig a Nemzetgazdasági Minisztérium friss becslése szerint a növekedés 4,1 százalékos lesz. Jövő januárban pedig a 2018-ra becsült infláció mértékével, 3 százalékkal tovább nőnek majd a nyugdíjak és a hasonló ellátások.


A nyugdíjak reálértéke 2010–2014 között a valódi mértéke fölé becsült inflációt követő emelések miatt több mint 8 százalékkal nőtt, ami felért egy 13. havi nyugdíj porlasztott kifizetésével. A 2015. évi 1,8 százalékos, majd a 2016. évi 1,6 százalékos emelés még mindig meghaladta a tényleges inflációt, de az idei – szintén 1,6 százalékos – növelés már biztosan nem ellensúlyozza az infláció pénzrontó hatását. Ennek következtében idén novemberben várhatóan 1 százalékos pótlólagos nyugdíjemelésben is részesülni fognak a nyugdíjasok, január 1-jére visszamenő hatállyal. Az emelés havi mértéke beépül a nyugdíj összegébe, így 2018. januárjában már ez az emelt összeg lesz az előre jelzett 3 százalékos nyugdíjemelés alapja.

Novemberben a pótlólagos emelés mellett minden valószínűség szerint nyugdíjprémiumot is fizet az állam. A nyugdíjtörvény elrendeli, hogy ha a bruttó hazai termék növekedésének 2017-ben várható mértéke a 3,5 százalékot meghaladja, és az államháztartás idei egyenlegcélja várhatóan teljesül, novemberben nyugdíjprémiumot kell fizetni annak a személynek, aki 2016 legalább egy napján, valamint 2017 novemberében nyugellátásban részesül és a nyugdíjkorhatárát 2016-ban betöltötte. Ez esetben a nyugdíjprémium összege a következő két szám szorzata: a bruttó hazai termék növekedése 2017-ben várható mértékének 3,5-del csökkentett összege, de legfeljebb 4, valamint a nyugellátás 2017. november havi összegének 25 százaléka, de legfeljebb 20 ezer forint. A nyugdíjprémiumot a nyugdíjfolyósító hivatalból, a november havi nyugellátással együtt folyósítja. Ez a nyugdíjprémium viszont nem épül be a nyugdíj összegébe, vagyis a 2018. januári kötelező nyugdíjemelés során nem számít bele az emelés alapjául szolgáló nyugdíjösszegbe.


Egy 80 ezer forintos nyugdíj esetében novemberben kiegészítő emelésként kézhez kaphat a nyugdíjas 9600 forintot (ennek egy hónapra eső része, 800 forint beépül a nyugdíja összegébe), s emellett kaphat 12 ezer forint nyugdíjprémiumot is (ez egyszeri juttatás, nem épül be a nyugdíj összegébe). A 120 ezer forint átlagnyugdíj esetében novemberben 14 400 forint kiegészítő emelés, plusz 12 ezer forint nyugdíjprémium várható. 2018 januárjában pedig a kiegészítő emeléssel növelt összegű nyugdíjakat emelik majd további 3 százalékkal.

www.nyugdijguru.hu

Kapcsolódó Cikkek

 • Csökkent az agresszív légi utasok, nőtt a balesetek száma

  Csökkent az agresszív légi utasok, nőtt a balesetek száma

  Csökkent az agresszív légi utas száma 2017-ben az előző évihez viszonyítva, de nőtt a légi balesetek száma 2018 első fél évében – hangzott el a Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség (IATA) genfi konferenciáján csütörtökön.

 • A Creativ Chef megmutatja, ő hogy szereti

  A Creativ Chef megmutatja, ő hogy szereti

  Nagy Eszter kreatív séf neve ma már ismerősen cseng az újdonságokra nyitott vagy akár klasszikus ízeket kedvelő hobbiszakácsok körében. A Konyhafőnök Szuperdöntő című show-műsor nyertese a most megjelent Kreatívan magyarosan – én így szeretem című könyvével bizonyítja, hogy mi, magyarok a gasztronómiánk sokszínűségét tekintve a világ legszerencsésebbjei vagyunk.

 • Adományokat osztottak

  Adományokat osztottak

  250 nehéz körülmények között élő család vehetett át adományt Zalaegerszegen, az élelmiszercsomagokat a Család- és Gyermekjóléti Központ munkatársai állították össze az önkormányzat kétmillió forintos támogatásnak köszönhetően.

 • Egyedi értékeket őriznek

  Egyedi értékeket őriznek

  A hucul lovaktól a Bodrog vízi élményútvonalig: természetvédelmi és a természeti értékekre épülő turisztikai célú fejlesztések kezdődtek az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság (ANPI) működési területén.