2018. december 11., kedd
Árpád, Árpádina

Külföld

Ő robbantott! Keresik a kapcsolatait

Nyilvánosságra hozta a brit rendőrség a manchesteri robbantásos merénylet elkövetője, Salman Abedi két fényképét, és arra kérték a lakosságot, ha a felvételek alapján információik vannak, forduljanak a nyomozó hatóságokhoz.

 (MTI/AP/Sky News)

A térfigyelő kamerák felvételéről származó két képen a 22 éves merénylő fekete mellényt, barna baseball sapkát és szemüveget visel.


A rendőrség közleménye szerint a nyomozás jól halad: azonosították azt a belvárosi lakást, ahol a merénylő a robbantás előtt tartózkodott, és ahonnan elindult a Manchester Arenába, illetve ahol a robbanószerkezetet a rendőrség gyanúja szerint összeszerelhették. Eddig 13 embert vettek őrizetbe a hétfő éjjeli merénylettel összefüggésben, és további 14 ember felkutatása folyamatban van. Sok információt sikerült összegyűjteni Abediről, a kapcsolatairól, a pénzügyeiről, arról, hogy merre járt, hogyan szerelték össze a pokolgépet, illetve általában az összeesküvésről – közölte a rendőrség.

A fotók közzétételével a hatóságok a lakosságtól arra vonatkozó információkat várnak, hogy merre járhatott, mit csinálhatott a líbiai származású, de manchesteri születésű és brit állampolgárságú Salman Abedi május 18. óta, miután visszatért Líbiából Nagy-Britanniába.

A hétfő éjjeli öngyilkos merényletet Abedi a Manchester Arena rendezvényközpontban, Ariana Grande amerikai énekesnő koncertjének végén követte el. A merényletben 22-en meghaltak, 117-en szenvedtek kórházi ellátást igénylő sérüléseket.

Szombaton csökkentették a nagy-britanniai terrorkészültségi szintet a merénylet után elrendelt legmagasabb, kritikus szintről, vagyis az elhárító szolgálatok már nem tartanak azonnali újabb merénylettől.

Kapcsolódó Cikkek

  • Erősebb lehet Merkel utódja

    Erősebb lehet Merkel utódja

    Kíváncsian várják az elemzők, hogy elhagyja-e elődje erősen migránspárti politikáját az Angela Merkel pártelnöki helyére hajszállal megválasztott Annegret Kramp-Karrenbauer. A Nézőpont Intézet ügyvezető igazgatója szerint a német Kereszténydemokrata Unió (CDU) új elnöke, politikailag akár erősebb is lehet, mint elődje, aki lényegében a migrációs politikájába bukott bele.

  • Elfogadták Soros migránspaktumát

    Elfogadták Soros migránspaktumát

    Elfogadta 150 ENSZ tagállam képviselőjének többsége azt a globális menekültügyi csomagot, amelyről a világszervezet közgyűlése 19-én szavaz majd, de több mint tucatnyi ország lépett ki már a csomag egyeztetési folyamatából.