2018. december 18., kedd
Auguszta

Külföld

Őrizetbe vettek egy gyanúsítottat a párizsi lövöldözéssel kapcsolatban

A francia hatóságok őrizetbe vettek egy gyanúsítottat az április 20-án a párizsi Champs-Élysées-n elkövetett – egy rendőr életét követelő – merénylettel kapcsolatban – közölték francia bírósági források kedden.

Az őrizetbe vételre még hétfőn, a támadás során használt Kalasnyikov gépkarabély eredetét vizsgáló nyomozás keretében került sor. A 23 éves férfit ugyanabban a – Párizst északkeletről övező – Seine-Saint-Denis megyében vették őrizetbe, ahonnan Karim Cheurfi, a merénylet elkövetője is származott. Az őrizetbe vételre éppen azt megelőzően került sor, hogy a rendőrség az elkövetkezendő órákban készül kihallgatni Cheurfi családtagjait az üggyel kapcsolatban.


Cheurfi az április 20-ai merényletet három nappal a francia elnökválasztás első fordulója előtt követte el, pont az elnökjelöltek televíziós vitája alatt, egy rendőrt megölt, két továbbit pedig megsebesített. A merényletet szinte azonnal az Iszlám Állam (IÁ) nevű dzsihadista terrorszervezet vállalta magára, habár annak elkövetését az IÁ egy másik személyazonosságú embernek tulajdonította.

Habár Karim Cheurfi korábban többször is ült börtönben rendőrök elleni erőszak miatt, a hatóságok nem tudtak arról, hogy radikális iszlamista lenne, a férfi nem állt a francia titkosszolgálatok megfigyelése alatt sem. A Párizs északkeleti elővárosának Livry-Gargan nevű településéről származó, Chelles-ben lakó férfit február 23-án a rendőrség előállította, mert azzal gyanúsították, hogy rendőröket akart gyilkolni. Bizonyítékok híján azonban másnap elengedték. Március óta terrorellenes nyomozás folyt ellene a nyomozáshoz közel álló források szerint.

Kapcsolódó Cikkek