EUR: 323,56 Ft
CHF: 286,84 Ft
2018. december 15., szombat
Valér

Külföld

Őrizetbe vettek két feltételezett dzsihadistát

Őrizetbe vettek két feltételezett dzsihadistát a spanyol hatóságok Madridban kedden – közölte a spanyol belügyminisztérium.

A tárca közleményében hangsúlyozta: a 43, illetve a 22 éves marokkói állampolgár nagy mennyiségben osztott meg dzsihadista audiovizuális tartalmakat az interneten, hogy tömegesen toborozzon tagokat az Iszlám Állam (IÁ) terrorszervezet számára.


A két férfi radikalizálódását a hatóságok előrehaladottnak és veszélyesnek ítélték.

A nyomozás középpontjában az idősebb férfi állt, aki intenzív kapcsolatot tartott fenn több mint 100, IÁ-propagandát közvetítő oldallal, rendszeresen nézett oktatóvideókat arról, hogyan kell robbanószerkezetet készíteni.

A spanyol hatóságok legutóbb május elején fogtak el két feltételezett iszlamistát Katalóniában, akik a terrorszervezet propagandáját terjesztették internetes közösségi oldalakon.

A dél-európai ország a 2015. június 26-i, Tunéziában, Franciaországban és Kuvaitban elkövetett támadásokat követően módosította terrorvédelmi készültségét 4-es, magas kockázatú fokozatra az ötpontos skálán. Azóta a spanyol hatóságok több mint kétszáz embert fogtak el a terrorszervezettel fenntartott kapcsolatuk miatt.

Kapcsolódó Cikkek