EUR: 323,56 Ft
CHF: 286,84 Ft
2018. december 15., szombat
Valér

Egyéb Salgótarján

Ötéves a Zenthe Színház

Együtt ünnepelte az önkormányzat és a salgótarjáni Zenthe Ferenc Színház a társulat ötödik születésnapját és a névadó művész születésének évfordulóját Salgóbányán.

Az Ipolyerdő Zrt. erdészházának udvarán lévő Zenthe-szobornál elsőként Kovács Zsolt, Salgótarján Közgyűlése Népjóléti Bizottságának elnöke mondott beszédet. – Bár már több mint egy évtizede nincs köztünk, mi mégis élénken őrizzük emlékét: az itt található szobor és lábnyoma, a Geocsodák Házában kialakított emlékszoba és ez az emléknap is tisztelgés a nagyszerű színész előtt – mondta el Kovács Zsolt Zenthe Ferenccel kapcsolatban, majd a színházról így szólt: – Városunk kulturális, művészeti életében fontos lépés volt a színház megalapítása. Létrehozásával a felnőtt közönség mellett a gyermek és az ifjúsági korosztálynak is nagyobb esélye van arra, hogy színvonalas színházi előadásokhoz jusson.


Az Erdészház udvarán lévő „Zenthe Ferenc lábnyoma” is része a salgótarjáni Zenthe-kultusznak

Simon Lajos színházigazgató beszédében felidézte a kezdeteket. – Öt évvel ezelőtt, névadónk születésnapján, április 24-én alakult meg a Zenthe Ferenc Színház. Nagy várakozással tekintettünk a bemutatók elé. Kíváncsian vártuk, hogy milyen lesz a színház fogadtatása, megalakulásunkkal hogyan pezsdül fel Salgótarján színházi és kulturális élete, sikerül-e leraknunk a jövő salgótarjáni színházának alapjait. Az évadról évadra dinamikusan növekvő előadásszám és országosan elismert művészek-alkotók csatlakozása is jól mutatja: a Zenthe Ferenc Színház rövid működése alatt megtalálta helyét és szerepét a városban és a megyében, de egyre meghatározóbb szereplője az országos színházi életnek is – méltatta a társulatot.

Az önkormányzat részéről Kovács Zsolt mondott emlékező beszédet

A beszédek után az emlékezők megkoszorúzták a színművész mellszobrát, majd színházi előadásokkal, kiállításmegnyitóval, filmvetítéssel és közös ebéddel folytatódott a jubileum.


Budapesten vendégszerepelnek

Generációk konfliktusait feldolgozó előadást visz Budapestre a salgótarjáni Zenthe Ferenc Színház: az 5. születésnapját ünneplő társulat az Augusztus Oklahomában című darabot mutatja be május 19-én a József Attila Színházban.

– Zseniális darab, zseniális szerepekkel, mindenki számára jutalomjáték – mondta a főszerepet, az anya karakterét megformáló Vándor Éva. Hozzátette: a darabban Bozó Andrea, Marjai Virág és Kovács Vanda alakítja a lányait. A művet Susán Ferenc rendező választotta. A téma Vándor Éva szerint mindig aktuális. Ahogy egy család él – még akkor is, ha ez a család egy kicsit abszurd módon is él – mindig aktuális – fogalmazott a művésznő.

Ferenc mellszobra Salgóbányán, az Erdészház udvarán

Kapcsolódó Cikkek

 • Csökkent az agresszív légi utasok, nőtt a balesetek száma

  Csökkent az agresszív légi utasok, nőtt a balesetek száma

  Csökkent az agresszív légi utas száma 2017-ben az előző évihez viszonyítva, de nőtt a légi balesetek száma 2018 első fél évében – hangzott el a Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség (IATA) genfi konferenciáján csütörtökön.

 • A Creativ Chef megmutatja, ő hogy szereti

  A Creativ Chef megmutatja, ő hogy szereti

  Nagy Eszter kreatív séf neve ma már ismerősen cseng az újdonságokra nyitott vagy akár klasszikus ízeket kedvelő hobbiszakácsok körében. A Konyhafőnök Szuperdöntő című show-műsor nyertese a most megjelent Kreatívan magyarosan – én így szeretem című könyvével bizonyítja, hogy mi, magyarok a gasztronómiánk sokszínűségét tekintve a világ legszerencsésebbjei vagyunk.

 • Adományokat osztottak

  Adományokat osztottak

  250 nehéz körülmények között élő család vehetett át adományt Zalaegerszegen, az élelmiszercsomagokat a Család- és Gyermekjóléti Központ munkatársai állították össze az önkormányzat kétmillió forintos támogatásnak köszönhetően.

 • Egyedi értékeket őriznek

  Egyedi értékeket őriznek

  A hucul lovaktól a Bodrog vízi élményútvonalig: természetvédelmi és a természeti értékekre épülő turisztikai célú fejlesztések kezdődtek az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság (ANPI) működési területén.