2018. december 14., péntek
Szilárda

Belföld

Ötvenkét elítélt kezdte meg az érettségi vizsgákat

Ötvenkét jogerős szabadságvesztését töltő elítélt is megkezdte hétfőn az érettségi vizsgákat – tájékoztatta a Büntetés-végrehajtási Szervezet szóvivője hétfőn az MTI-t.

Orosz Zoltán közölte: az idei évben 840 fogvatartott folytat általános iskolai, több mint 1100 középiskolai, 40 pedig felsőfokú tanulmányokat. Az OKJ-s szakvégzettséget adó képzésekben részt vevő fogvatartottak száma meghaladja a 800-at. A büntetés-végrehajtási intézetekben elhelyezett fogvatartottak közül évente átlagosan mintegy 2200-an szereznek valamilyen iskolai végzettséget, szakképzettséget.


Hozzátette: az érettségi vizsga a börtönökben is ugyanúgy zajlik mint a civil életben, a fogvatartottak ugyanabban az időpontban kezdik el és addig is végezhetik a feladatok kidolgozását, mint társaik – írta a szóvivő.

Elmondta azt is, hogy az 1980-as években a börtönökben az analfabéták aránya több mint 15 százalék volt, ma ez az arány kevesebb mint 1 százalék. Ez annak a következetes és egységes oktatási koncepciónak is köszönhető, amely az elmúlt években jellemezte a büntetés-végrehajtási szervezetet. Az új büntetés-végrehajtási kódex pedig még nagyobb hangsúlyt fektet a fogvatartottak “egyéniesítésére” és reintegrációjára, hiszen ennek egyik legfontosabb eleme az oktatás biztosítása és a piacképes szakképzések megszervezése – tette hozzá.

A szóvivő elmondta, az általános iskola és az érettségi mellett a fogvatartottak számára olyan hiányszakmákban igyekszik a büntetés-végrehajtás gyakorlatorientált képzést biztosítani, amely javíthatja a szabadulás utáni munkaerőpiaci esélyeiket. Az elítéltek körében a legkeresettebb szakmák a festő, mázoló, tapétázó, a konyhai kisegítő, a targoncavezető, a bútorasztalos, valamint a kőműves és burkoló.

Kapcsolódó Cikkek