2018. december 11., kedd
Árpád, Árpádina

Egyéb Ózd

Ózdi volt a kommunizmus utolsó elítéltje

Közeledik Ózdon a Hét Völgy Fesztivál rendezvénysorozat – május 19–28. –, amikor a közgyűlés díszpolgári címet és Pro Urbe-díjat ad az arra érdemesülteknek. Előbbire tett javaslatot Tóth Pál (Fidesz) Kristály Gyula személyében, aki a magyarországi kommunizmus utolsó elítéltje volt. A felterjesztést a jobbikos többség kapásból elutasította.

Ellenséges tartalmú röpcédulákat készített és terjesztett, ami a Btk. 148. § /1/ bekezdésbe ütköző izgatás bűntettét kimeríti állt az Ózd Városi Bíróság ítéletében , ezért három év, fegyházban végrehajtandó szabadságvesztésre és négy év közügyektől eltiltásra ítélték Kristály Gyulát. Fellebbezés után másodfokon egy év hat hónap börtönbüntetésre mérsékelték az elsőfokú ítéletet. Mindez a Kádár-rendszer végnapjainak időszakában, 1988-ban történt.


Fotó: lokál
A magát nemzetinek hirdető párt nem támogatja a kommunisták üldözöttjének kitüntetését

Az enyhítést az akkoriban alakult Magyar Helsinki Bizottságnak köszönhette Kristály Gyula, akit megkeresett Kőszeg Ferenc és felajánlotta számára a jogi segítséget. A későbbi SZDSZ-es országgyűlési képviselő több nemzetközi jogvédő szervezetet is értesített a magyarországi eseményekről, akik nyomást gyakoroltak a kommunista rendszer politikusaira és igazságszolgáltatására. A bíróságon két nemzetközi jogász győződhetett meg arról, hogyan tiporják sárba hazánkban a szólásszabadságot, amivel kapcsolatban az igazságügy-miniszternél fejezték ki aggodalmukat. Kristály szabadulása után mintegy hálából az SZDSZ alapító tagja lett, mert tetszett neki a szervezet neve, a szabad és a demokrata kifejezés. A pártban aztán többször csalódott, Tölgyesi Péter elnök távozása után pedig már a Fideszben látta az ország megmentőjét. Sorra írta leveleit Orbán Viktornak, akit tanácsaival bombázott.

De miért is került a vádlottak padjára? Miskolcon, Kazincbarcikán és Ózdon 1987-ben a politikai rendszert kritizáló, fenyegető röplapok kerültek a postaládákba. A belügyesek nagy elánnal indítottak nyomozást a felforgató tevékenységet végző személy ellen, akinek stencilezett versei újra és újra felbukkantak. „Nem lehet ezt tovább tűrni, A komcsikat le kell gyűrni” vagy „Amit mi akarunk, rajta van a listán, Bosszút fogunk állni minden kommunistán” – a versidézetek kiverték a biztosítékot az állampárt embereinél. Az amatőr költő SZIA – Szabad Ifjúsági Alakulat – néven írta alá verseit, ezért nem tudták, mekkora csoportosulással állnak szemben.


A banánhéj egy nyílt levelezőlap volt, amit az MSZMP Központi Bizottságának írt, és emiatt Koczka Antal postai vezető feljelentette. 1987 karácsonya előtt elfogták, muzeális bolgár írógépét lefoglalták a szállításra váró röplapokkal együtt. A legfőbb ügyész a rendszerváltozás után, 1991. november 14-én emelt törvényességi óvást az ítéletek ellen, amelyeket a Legfelsőbb Bíróság 1992. január 9-én hatályon kívül helyezett.

Az évekkel ezelőtt elhunyt Kristály Gyula nemzeti hősként szembe mert szállni a kommunista hatalommal, amiért bebörtönözték. Ezért gondolta a fideszes képviselő, hogy megérdemelne egy posztumusz díszpolgári címet, ám a Jobbik erre nemet mondott, bizonyítva, hogy már a baloldallal, az egykori kommunisták utódaival is kokettál.

Kapcsolódó Cikkek