EUR: 323,42 Ft
CHF: 287,97 Ft
2018. december 11., kedd
Árpád, Árpádina

Egyéb Nagykanizsa

Paktum a munkáért

Az inaktívak és a közfoglalkoztatottak, továbbá a külföldön dolgozók a magyar munkaerőpiac legfőbb tartalékai, számuk meghaladhatja a 300-400 ezret is.

Ezt mondta Cseresnyés Péter munkaerőpiacért és képzésért felelős államtitkár, országgyűlési képviselő, amikor Nagyrécsén aláírták a 75 települést érintő dél-zalai foglalkoztatási együttműködési megállapodást.


A politikus megemlítette, hogy nemrégiben napvilágot látott egy kormányrendelet, amely szerint a jelenlegi 210-220 ezres közfoglalkoztatotti létszámot négy év alatt 150 ezerre kell mérsékelni. Mellettük az inaktívak, valamint a külföldön dolgozók a munkaerőpiac tartalékai.

Úgy vélte, az önkormányzatok számára ugyan kis fájdalommal jár, hogy a közfoglalkoztatottak által ellátott feladatokat más módon kell majd megoldaniuk, de az adott településnek és a társadalom egészének is érdeke, hogy minél többen tudjanak elhelyezkedni az elsődleges munkaerőpiacon. – A sokat kritizált közfoglalkoztatás intézményét a kormány mindig csak átmeneti lehetőségnek tekintette, hogy a korábban a munkaerőpiacról kiszorultakat újból visszavezesse a munka világába – tette hozzá Cseresnyés Péter.


A távirati iroda beszámolója szerint az államtitkár arra is emlékeztetett, hogy 2010-ben 11,6 százalékon állt a magyarországi munkanélküliségi ráta és 55 százalék volt a foglalkoztatottak aránya, mára pedig 4,3-4,4 százalékra mérséklődött a regisztrált álláskeresők aránya, miközben a foglalkoztatottság már az európai uniós átlagot is némileg meghaladva elérte a 68 százalékot.

A most aláírt paktum kétszáz embernek kínál esélyt (Fotó: Kanizsa Médiaház)

– Ma nem munkanélküliségről kell beszélnünk, hanem üres álláshelyekről, jelenleg is mintegy 60-70 ezer állásra keresnek munkavállalót a magyarországi vállalkozások – szögezte le Cseresnyés Péter.

A foglalkoztatási gondok megoldását segítik az európai uniós forrásból, a kormányhivatalok közreműködésével már régóta zajló programok, amelyek elsősorban a hátrányos helyzetben lévő munkavállalók felkészítését, elhelyezkedését segítik, és hasonló a célja a dél-zalai foglalkoztatási paktumnak is.

Jakab Sándor, a Nagykanizsa és Térsége Önkormányzati Társulás alelnöke a rendezvényen elmondta: a nagykanizsai és a letenyei járásban lévő, több mint 46 ezer lakót számláló 75 település számára hívták életre a dél-zalai foglalkoztatási együttműködést. A 2020-ig tartó programba közel 200, ma még hátrányos helyzetben lévő munkavállalót szeretnének bevonni. Számukra képzést, illetve álláslehetőségeket is kínálnak.

Kapcsolódó Cikkek