EUR: 323,24 Ft
CHF: 286,36 Ft
2018. december 13., csütörtök
Luca, Otília

Egyéb Eger

Parkolási mizéria a belvárosban

Sokak számára bosszúságot okoz Egerben, hogy a parkolásért ma már a város legtöbb pontján fizetni kell, bár van, ahol csak időszakosan – a legújabb rendelet szerint két helyen csak a nyári időszakban. Szükség van ilyen megoldásokra, hiszen Eger frekventált idegenforgalmi célpont az év bármely szakában.

A helyi lakosoknak azt kellene belátniuk, hogy a fizetős parkolóhelyek kialakításával nem elsősorban az autósok szankcionálása a cél, hanem az, hogy a belváros élhetőbb legyen. Kicsit „tüdőkímélőbben” szippanthassunk a levegőbe, illetve a korábban kialakított parkolóhelyeket használjuk.


Hiába adták át két éve a parkolóházat, nem használják ki az egriek MTI Fotó: Komka Péter

Egyre több autónak kell helyet biztosítani a városban MTVA/Bizományosi: Oláh Tibor

– Sokak számára nehezen érthető, miért kell fizetni a parkolásért, miért növelik ezzel is az autósok terheit. Ez azonban éppen az autósokért, az egri lakosokért, az élhető városért van. A város szerkezete mára már adott, újabb parkolókat nagyon nehéz kialakítani, az autók, a gépjárművek száma pedig egyre nő, egyre nehezebb megállni, különösen a belvárosban. A fizetős parkolók bevezetése évekkel ezelőtt ezért vált indokolttá, és ezért van szükség folyamatosan újabb fizető parkolók kialakítására. Ez teszi lehetővé, hogy az autósok bármikor találjanak parkolót ügyeik intézéséhez a városban. Jelenleg a felszínen 1700 parkolóhely található, melyet 41 fizetős automata szolgál ki. A parkolóház szerepét és súlyát tovább kell növelni a belvárosi közlekedésben. Fontos, hogy a felszíni közlekedés javítása érdekében minél több autós vegye igénybe ezt a biztonságos parkolási lehetőséget. A parkolóházban 150 autó parkolhat biztonságban. A városban az elektromos autók „töltését” a parkolóházba telepített töltő biztosítja – összegzi Korsós Lajosné, az EVAT Zrt.divízióvezetője.

Valóban probléma az is, hogy az egriek nem igazán hajlandók használni a piacnál található parkolóházat. „Nem férek be a kocsival” – mondják. A méretek minimalizálásával tényleg van némi probléma, de kisebb és nagyobb autóval is kipróbáltuk: be lehet férni a parkolóházba. Sőt ha valaki rászánja magát és elektromos autót vesz, akkor itt töltheti is a járgányát, de több további elektromostöltő-pont kialakítása is folyamatban van a városban.


Ami biztos, május 1-jétől változott a parkolási rend Egerben. A fizetős közterületi parkolók közül a Bitskey Aladár uszoda déli része előtti, a Petőfi téri, a Fürdő utcai és a Csákány utcai parkolóhelyeken szeptember 30-ig minden nap 8 órától 18 óráig fizetni kell a parkolásért. A fizetendő díj óránként 280 forint. A Szépasszony-völgy egész területén szintén szeptember 30-ig mindennap 12 órától 20 óráig kell a parkolásért fizetni: személygépkocsi:  óránként 200, autóbusz: félnapi jegy (4 óra) 1500 forint.

Kapcsolódó Cikkek

 • A Creativ Chef megmutatja, ő hogy szereti

  A Creativ Chef megmutatja, ő hogy szereti

  Nagy Eszter kreatív séf neve ma már ismerősen cseng az újdonságokra nyitott vagy akár klasszikus ízeket kedvelő hobbiszakácsok körében. A Konyhafőnök Szuperdöntő című show-műsor nyertese a most megjelent Kreatívan magyarosan – én így szeretem című könyvével bizonyítja, hogy mi, magyarok a gasztronómiánk sokszínűségét tekintve a világ legszerencsésebbjei vagyunk.

 • Adományokat osztottak

  Adományokat osztottak

  250 nehéz körülmények között élő család vehetett át adományt Zalaegerszegen, az élelmiszercsomagokat a Család- és Gyermekjóléti Központ munkatársai állították össze az önkormányzat kétmillió forintos támogatásnak köszönhetően.

 • Egyedi értékeket őriznek

  Egyedi értékeket őriznek

  A hucul lovaktól a Bodrog vízi élményútvonalig: természetvédelmi és a természeti értékekre épülő turisztikai célú fejlesztések kezdődtek az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság (ANPI) működési területén.

 • Adózni kell az AIRBNB után

  Adózni kell az AIRBNB után

  Döntött a képviselő-testület: Józsefvárosban jövőre építményadót kell fizetni az AIRBNB-ként hasznosított lakások után.