EUR: 331,34 Ft
CHF: 302,08 Ft
2019. szeptember 15., vasárnap
Enikő, Melitta

Belföld

Politikai árvák vagy ellenzéki kakukkfiókák?

Fénylő üstökösként robbantak be a politikai életbe, de a választók előtt „sötét lovak” a Momentum Mozgalom ifjú vezetői. Sorozatunkban bemutatjuk a Momentum valódi arcait. Magukat politikai árvákként aposztrofálták, bár akadnak többen, akiknek jól cseng a neve a porondon: Mécs, Donáth, Radnai, Tabajdi. Rájuk inkább a politikai kakukkfióka kifejezés illene.

A 2016 tavaszán megalakult Momentum Mozgalom azonnal magára aggatta a hangzatos „politikai árvák szervezete” meghatározást, mondván: mindannyian az eddigi politikai hatalomgyakorlásból kiábrándult fiatalok. Nos, több “árva” is politikus szülőkkel büszkélkedhet.


Momentum Mozgalom aláírás gyüjtés az Olimpia ellen (Fotó: Máté Krisztián)

Ilyen Mécs János is, aki szinte azonnal kitűnt társai közül, miután előkerült egy írása, amelyben megalázó stílusban beszél a vidéki emberekről, majd ezt később azzal magyarázta, írása csak a fővárosiak nagyképűségét igyekezett karikírozni (hogy a budapestiek kigúnyolása mennyivel elegánsabb, mint a vidékieké, arról nem szól a fáma). A félreértett író tehát Mécs Imre SZDSZ-alapító hetedik gyermeke. Azé a Mécs Imréé, aki a liberális párt után 2006-tól az MSZP-ben politizált.

Donáth Anna Júlia az egykori MSZP-s országgyűlési képviselő Donáth László evangélikus lelkész lánya, aki egy migrációt segítő, Soros által támogatott civil szervezetnél, a Menedék – Migránsokat Segítő Egyesületnél dolgozik.


Radnóti András, a Momentum külpolitikai koordinátora is szabad demokrata politikus, az 1994-ben képviselőjelöltként induló Radnóti Sándor esztéta, irodalomtörténész fia. Radnóti Sándor 1995–1998 között a Soros Alapítvány könyvpályázati bizottságának elnöke volt. Fia, András több külföldi egyetemen tanult, később pedig Göncz Kinga szocialista európai parlamenti képviselő irodájában gyakornokoskodott. 2014-ben az ENSZ menekültügyi főbiztosságán dolgozott, és az Origo szerint egy évvel korábban még Bajnai Gordonnak adott tanácsokat.

Tabajdi Péter is a mozgalom tagja. Édesapja Tabajdi Csaba, aki a rendszerváltásig előbb az MSZMP-ben, majd a Minisztertanácsban dolgozott. 1990-től az MSZP országgyűlési képviselője, majd 2004–2014-ig a szocialisták EP-képviselője volt. Az Origo szerint Tabajdi Péter részt vett az MSZP informatikai rendszerének kidolgozásában.

Tiszta Kőszegi lelkiismerete

A Momentum Mozgalom csütörtöki lapzártánk után küldött válaszából kiderült, hogy Kőszegi Tamás jelenleg a párt oktatáspolitikai és informatikai munkacsoportjában végez munkát. Ugyanakkor cáfolták, hogy Kőszegi jelenleg tagja lenne az ELTE Informatikai Kara hallgatói önkormányzatának. Kőszeginek nincs lelkiismeret-furdalása a 2014-es gólyatábori erőszakkal kapcsolatban. Amint tudomására jutott a bűncselekmény, a gólyatábor szervezőjeként bezárta a feltételezett elkövetőt egy faházba, tájékoztatta a csapatot, beszélt az áldozattal, és próbálta információkkal segíteni a rendőrséget.

 

Nem perelnek, mert nincs okuk

A Momentum bevallotta, hogy tényleg milliós összegeket tehettek el a Momentum vezetői még HÖK-ösként – írta a Spíler Blog. Orosz Anna hétfőn az ATV Egyenes beszéd című műsorában azt is elmondta, hogy a nevek stimmelnek, az összegek stimmelnek, ezért nem is perelik be az Origót. Az Origo korábban arról számolt be, hogy a Momentum tagjai egyetemi tanulmányaik ideje alatt komoly pénzeket tehettek zsebre a hallgatói önkormányzatokban. A cikk egyébként a Soros György által fenntartott Átlátszó összesítésén alapult.

Kapcsolódó Cikkek

  • Kövér: Magyarország visszaszerezte jövőjét

    Magyarország 2010 óta elvégzett munkájával visszaszerezte jövőjét, és ennek nyilvánvaló jele, hogy “mi magyarok nem bezárjuk a templomokat és az iskolákat”, hanem újakat építünk – mondta Kövér László, az Országgyűlés elnöke vasárnap Budapesten, a Fasori Református Egyházközség hálaadó napján.

  • Szijjártó Péter: megvédjük határainkat!

    Szijjártó Péter: megvédjük határainkat!

    Sajnálatos minden olyan döntés, amely megnyitja Európa határait az illegális bevándorlók előtt, ahogy ezt az új olasz kormány teszi, de Magyarország megvédi határait – jelentette ki a külgazdasági és külügyminiszter az M1 aktuális csatornán vasárnap.