EUR: 323,56 Ft
CHF: 286,84 Ft
2018. december 15., szombat
Valér

Egyéb XIX.kerület

Puskás (t)örök!

Török–Magyar Barátság parkot adtak át Isztambul Pendik nevű kerületében, Kispest testvérvárosában. Itt állították fel Kispest díszpolgára, a magyar aranycsapat kapitánya, Puskás Ferenc mellszobrát, valamint a róla elnevezett sportpályát is megnyitották.

Az Isztambul ázsiai oldalán lévő Pendik és Kispest önkormányzata 2010 májusában kötött testvérvárosi megállapodást, és azóta ez az egyik legeredményesebb testvérvárosi kapcsolata kerületünknek. Az elmúlt hét év során a két önkormányzat számos kulturális, oktatási és gazdasági programot szervezett közösen. Öt kispesti iskolából eddig több mint százhúszan utaztak Törökországba, és ugyanennyi török diák és kísérő tanár látogatott Kispestre.


Puskásnak már Isztambulban is van pályája

A magyar városrész vezetésének tájékoztatásából kiderül, a Pendikben átadott játszó- és sportpark egyedi megoldásokkal, lépcsőzetesen elhelyezett sportpályákkal, játszóterekkel, zöld és fás sétánnyal épült, és ide került Kristóf Lajos kispesti szobrászművész Puskás-mellszobra is.

Török, magyar, két jó barát (fotók: kispest.hu)

A park bejáratánál egy információs tábla mutatja be képekben Magyarországot és Kispestet. De itt kapott helyet az az embernagyságú Rubik-kocka is, amely a méltán világhírű magyar játéknak és feltalálójának állít emléket. A Törökországban is igen népszerű magyar regény, A Pál utcai fiúk alakjai is megelevenednek egy nagyobb táblán annak a szoborcsoportnak a fotóján, amely a VIII. kerületben, a Práter utca 11. szám alatti iskola előtt áll.

Címkék

Kapcsolódó Cikkek

 • Csökkent az agresszív légi utasok, nőtt a balesetek száma

  Csökkent az agresszív légi utasok, nőtt a balesetek száma

  Csökkent az agresszív légi utas száma 2017-ben az előző évihez viszonyítva, de nőtt a légi balesetek száma 2018 első fél évében – hangzott el a Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség (IATA) genfi konferenciáján csütörtökön.

 • A Creativ Chef megmutatja, ő hogy szereti

  A Creativ Chef megmutatja, ő hogy szereti

  Nagy Eszter kreatív séf neve ma már ismerősen cseng az újdonságokra nyitott vagy akár klasszikus ízeket kedvelő hobbiszakácsok körében. A Konyhafőnök Szuperdöntő című show-műsor nyertese a most megjelent Kreatívan magyarosan – én így szeretem című könyvével bizonyítja, hogy mi, magyarok a gasztronómiánk sokszínűségét tekintve a világ legszerencsésebbjei vagyunk.

 • Adományokat osztottak

  Adományokat osztottak

  250 nehéz körülmények között élő család vehetett át adományt Zalaegerszegen, az élelmiszercsomagokat a Család- és Gyermekjóléti Központ munkatársai állították össze az önkormányzat kétmillió forintos támogatásnak köszönhetően.

 • Egyedi értékeket őriznek

  Egyedi értékeket őriznek

  A hucul lovaktól a Bodrog vízi élményútvonalig: természetvédelmi és a természeti értékekre épülő turisztikai célú fejlesztések kezdődtek az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság (ANPI) működési területén.