2018. december 15., szombat
Valér

Külföld

Putyin: komoly politikai szinten kell foglalkozni a kibertámadások problémájával

Vlagyimir Putyin orosz elnök hétfőn Pekingben felszólította a nemzetközi közösséget, hogy “komoly politikai szinten” vitassa meg a kiberbiztonság problémáját.

“Haladéktalanul meg kell vitatni ezt a kérdést komoly politikai szinten, és ki kell dolgozni egy védelmi rendszert az ilyen jelenségek ellen” – mondta újságírói kérdésre válaszolva az orosz elnök, aki részt vesz a pekingi Egy övezet, egy út nemzetközi fórumon.


Leszögezte, hogy a május 12-i globális kibertámadás mögött nem Oroszország áll, és az nem okozott jelentős károkat az orosz intézményeknek, egészségügyi vagy bankrendszernek, a helyzet egészében mégis aggodalomra ad okot.

Putyin arról is beszélt, hogy meggyőződése szerint az orosz-kínai társadalmi-gazdasági fejlesztési tervek hozzájárulnak a terrorizmus mély okainak megszüntetéséhez. Ezeknek a terveknek ugyanis a végső céljuk a stabilabb fejlődés, az állampolgárok jövedelmének növekedése, a magasabb szintű egészségvédelem és oktatás. Reményét fejezte ki egyben, hogy az orosz-kínai együttműködéshez a nemzetközi közösség más résztvevői is társulnak. Azok között a tervek között, amelyekhez mások is társulhatnak, Putyin egy ázsiai energetikai hálózat megteremtését említette.


Egy újságírói kérdésre, hogy indul-e a 2018-as elnökválasztáson, az orosz vezető azt mondta, a kérdést túl korai lenne megválaszolni.

A szíriai helyzetről szólva pedig kifejtette, nincs szükség arra, hogy Oroszország fegyvereket szállítson a szíriai kurdoknak, akikkel azonban továbbra is munkakapcsolatban van. Ankarának tehát nem kell aggódnia az esetleges fegyverszállítások miatt – tette hozzá az orosz államfő.

Vlagyimir Putyin megismételte, hogy a vasárnapi észak-koreai rakétaindítás nem jelentett közvetlen veszélyt Oroszországra nézve, de – tette hozzá – “ez természetesen konfliktust provokál, és ebben nincs semmi jó”. Moszkva nem tartja elfogadhatónak sem az atom-, sem a rakétakísérleteket. Putyin azt mondta, hogy vissza kell térni a párbeszédhez Észak-Koreával, véget kell vetni Phenjan megfélemlítésének, és keresni kell a problémák békés megoldásának a módját.

Kapcsolódó Cikkek