2018. január 20., szombat
Fábián, Sebestyén

Külföld

Rengeteg halott egy iraki merényletsorozatban

Legalább 13 ember életét vesztette két pokolgépes merényletben pénteken Bagdadban, de több halottja van az Irak déli részében lévő Bászra kormányzóságban elkövetett támadásoknak is, amelyek elkövetőjeként az Iszlám Állam terrorszervezet jelentkezett.

Az asz-Szumaríja állami televízió helyi tisztségviselőkre hivatkozva úgy tudja: két, autókba rejtett pokolgép lépett működésbe az iraki főváros délnyugati részében fekvő, síiták által lakott Abu Dasír nevű kerületében. A 13 halott között négy rendőr is volt, emellett legalább 20 sebesültről tudni.


A névtelenséget kérő tisztségviselők elmondták: az első támadás egy rendőrségi ellenőrző pontot ért péntek este, majd pillanatokkal később egy másik robbanás rázott meg egy civilekkel teli utcát a közelben.

Egy terrorista szervezet sem jelentkezett a bagdadi merényletek elkövetőjeként, ugyanakkor úgy tűnik, azok az Iszlám Állam kézjegyét viselik.

Szintén autóba rejtett pokolgépek robbantak a nap folyamán egy autópályán a déli fekvésű Bászra kormányzóságban. Két iraki katona, egy közlekedési rendőr és ismeretlen számú, busszal utazó civil vesztette életét a kettős támadásban, amelyet öngyilkos merénylők követtek el az ország déli felében lévő olajmezők melletti ellenőrzőpontokon – közölte az iraki belügyi tárca. A merényletek elkövetőjeként az Iszlám Állam jelentkezett.

Helyi tisztségviselők szerint az olajkitermelésre nem voltak kihatással a merényletek, de a rendőrséget a legmagasabb készültségi fokba helyezték. Pokolgépes merényletek viszonylag ritkának számítanak Irak déli részében, amely az ország olajkitermelésének zömét adja.

Címkék

Kapcsolódó Cikkek

 • Tovább erősödhetnek az ausztrál-magyar gazdasági kapcsolatok

  Tovább erősödhetnek az ausztrál-magyar gazdasági kapcsolatok

  Erősödtek az ausztrál-magyar kapcsolatok, és ennek üteme a következő időszakban tovább gyorsulhat – összegezte Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter Steven Ciobo, Ausztrália kereskedelemért, turizmusért és beruházásokért felelős miniszterével folytatott találkozóján.

 • Legalább 10 terrortámadást hiúsítottak meg Libanonban

  Legalább 10 terrortámadást hiúsítottak meg Libanonban

  Az Iszlám Állam dzsihadista szervezet legalább tíz merényletkísérletét sikerült meghiúsítani az elmúlt hónapokban Libanonban köszönhetően azoknak az információknak, amelyekhez a hatóságok a terrorszervezet egyik őrizetbe vett, majd beépített ügynökként alkalmazott tagja révén jutottak – közölte pénteken a libanoni belügyminiszter.

 • Gyász! Elhunyt Paul Bocuse

  Gyász! Elhunyt Paul Bocuse

  Elhunyt 91 éves korában Paul Bocuse, a francia konyhaművészet megújítója. Évek óta Parkinson-kórban szenvedett. A lyoni séf halálhírét Gérard Collomb belügyminiszter, Lyon korábbi polgármestere jelentette be a helyi francia sajtónak szombaton.