EUR: 323,15 Ft
CHF: 287,06 Ft
2018. december 11., kedd
Árpád, Árpádina

Külföld

Rengeteg halott egy iraki merényletsorozatban

Legalább 13 ember életét vesztette két pokolgépes merényletben pénteken Bagdadban, de több halottja van az Irak déli részében lévő Bászra kormányzóságban elkövetett támadásoknak is, amelyek elkövetőjeként az Iszlám Állam terrorszervezet jelentkezett.

Az asz-Szumaríja állami televízió helyi tisztségviselőkre hivatkozva úgy tudja: két, autókba rejtett pokolgép lépett működésbe az iraki főváros délnyugati részében fekvő, síiták által lakott Abu Dasír nevű kerületében. A 13 halott között négy rendőr is volt, emellett legalább 20 sebesültről tudni.


A névtelenséget kérő tisztségviselők elmondták: az első támadás egy rendőrségi ellenőrző pontot ért péntek este, majd pillanatokkal később egy másik robbanás rázott meg egy civilekkel teli utcát a közelben.

Egy terrorista szervezet sem jelentkezett a bagdadi merényletek elkövetőjeként, ugyanakkor úgy tűnik, azok az Iszlám Állam kézjegyét viselik.

Szintén autóba rejtett pokolgépek robbantak a nap folyamán egy autópályán a déli fekvésű Bászra kormányzóságban. Két iraki katona, egy közlekedési rendőr és ismeretlen számú, busszal utazó civil vesztette életét a kettős támadásban, amelyet öngyilkos merénylők követtek el az ország déli felében lévő olajmezők melletti ellenőrzőpontokon – közölte az iraki belügyi tárca. A merényletek elkövetőjeként az Iszlám Állam jelentkezett.

Helyi tisztségviselők szerint az olajkitermelésre nem voltak kihatással a merényletek, de a rendőrséget a legmagasabb készültségi fokba helyezték. Pokolgépes merényletek viszonylag ritkának számítanak Irak déli részében, amely az ország olajkitermelésének zömét adja.

Címkék

Kapcsolódó Cikkek