2018. január 20., szombat
Fábián, Sebestyén

Egyéb Pécs

Rögtönzött rockkoncertet rendeztek a gyerekek

Több mint hatvan hangszert kezdtek el egyszerre nyúzni a pécsi gyerekek a Zsolnay Kulturális Negyedben. De a cél pont ez volt! A Cseh Tamás Program keretében hangszert adtak a kezükbe, hogy szabadon zenélhessenek. 

Dobot ütöttek, gitárt pengettek, de még zenét is keverhettek a nyolcadikosok a különleges játszótéren.


A lányok azonnal beálltak a zongora és a keverőpult mögé Fotó: Németh Kriszta

Volt, aki még sosem látott ennyi hangszert egy helyen, de akadt a lányok között olyan is, aki rögtön a dobokhoz ült.

Dob és ütőhangszerek, gitárok, basszusgitárok, billentyűs hangszerek, elektronikus zene és egy stúdió is várta az érdeklődőket.

Az ismerkedést pedig közös zenélés követte, ahol a Queen örök klasszikusát, a We will rock yout dobolták el a pécsi Református Kollégium diákjai.


Mindenkinek meghozta a kedvét a zenéléshez a rengeteg kiállított hangszer

A rögtönzött fellépés egy könnyűzenei sorozat, a Hangszert a kézbe program része volt. Az országot járó hangszereket nyolc állomáson állítják ki, hogy a gyerekek és a felnőttek megismerkedhessenek a könnyűzenével.

– A Nemzeti Kulturális Alap sokrétű állami támogatást valósít meg a különböző művészeti ágakban, de a korábbi évekhez képest egy hiátust is pótol a Cseh Tamás Programmal. Ennek célja ugyanis az, hogy népszerűsítse a gyerekek és a felnőttek körében is a könnyűzenét és megismertesse velük az alapokat – mondta Hoppál Péter kulturális államtitkár.

Hoppál Péter, kulturális államtitkár és Rudán Joe

Az egész hetes programsorozatokon, az ország különböző pontjain 50-60 százalékban zeneismereti és interaktív foglalkozásokat tartanak. A fennmaradó időben pedig olyan hangszereket lehet kipróbálni, melyeket eddig csak színpadon láthattak a gyerekek.

A program 2014-ben indult, több mint 2 milliárd forintot szánt erre a kormány. Ez idő alatt összesen 30 ezer gyerek és felnőtt kezébe került már hangszer.

A Hangszert a kézbe hazánk legnagyobb könnyűzenei oktatási programja. Egy ilyen állomáson egyszerre 120 látogatót tudnak leültetni, ahol szakemberek segítik őket a zenei alapok elsajátításában. Úgy becsülik, hogy a pécsi állomáson összesen több mint háromezren ülhettek a hangszerek mögé.

Kapcsolódó Cikkek

 • Czippán Anett: A szoptatás őrületesen fáj

  Czippán Anett: A szoptatás őrületesen fáj

  Meglepő fotót osztott meg követőivel Czippán Anett. A műsorvezető tavaly novemberben adott életet második gyermekének, Somának és szerette volna megmutatni, hogy a szoptatás mennyire fájdalmas tud lenni.

 • A közösség ünnepe

  A közösség ünnepe

  Hetedik alkalommal rendezték meg a város bálját, amelynek bevételét ezúttal a kanizsai gyermekotthon javára fordítják: az intézményben sószobát és sportpályát akarnak kialakítani.

 • Rotary-bál a jótékonykodás jegyében

  Rotary-bál a jótékonykodás jegyében

  A korábbi hagyományokhoz híven idén is megrendezik a Jótékonysági Rotary-bált. Mivel a célok közösek, a Sopronban működő két Rotary klub együtt szervezi a rangos eseményt a Liszt Központban január 20-án.

 • A zöld SZTK felújítása miatt lezárták a parkolót

  A zöld SZTK felújítása miatt lezárták a parkolót

  Megkezdődtek  a korábbi II. számú rendelőintézet (“Zöld SZTK”) átalakítási- felújítási munkálatai. Ahogy arról már beszámoltunk, a Fejér Megyei Kormányhivatal költözik majd a jelenleg használaton kívüli épületbe.