2018. december 18., kedd
Auguszta

Egyéb Nagykanizsa

Rosszkor jött a fagy

Egyelőre nem lehet pontosan meghatározni, hogy mekkora kárt okozott az április végi fagy Dél-Zalában, de az biztos, hogy a gyümölcsfák egy része megsínyli a szokatlan, havas esővel is kísért mínuszokat.

Az országos fagykár az országgyűlésben is téma volt, ahol Nagy István, a földművelési tárca államtitkára elmondta: a kormány a napokban új agrárkár-enyhítési rendszerről döntött, aminek révén több forrásra lehetnek jogosultak a károsultak. Hosszú távú megoldásként pedig felvetette, hogy egyes területeken vízelvezető rendszert kell kiépíteni, amit azzal magyarázott, hogy a száraz levegőjű területen ki kell egyenlíteni a páratartalmat.


Füstöléssel védekeztek a fagy ellen egy nagyrécsei gyümölcsösben (Fotó: MTI/Varga György)

Ez azonban a jövő. Most a Kanizsa-környéki gazdák egyelőre próbálják megbecsülni, mekkora veszteség érte őket. Pontos számok egyelőre nincsenek, de – területenként változóan – 20–60 százalék közötti lehet a kár. A körte, a szőlő, az alma és a barack is károsodott, annak ellenére, hogy sokan mindent bevetettek: a fagy ellen füstöléssel vagy a gyümölcsfák alá helyezett viaszgyertyákkal védekeztek a tulajdonosok. Dél-Zalában –2 és –5 fok közötti hőmérsékletet mértek, utóbbi esetében már a füstölés sem segített, ilyen értéknél az már nem hatásos.

A kamara egy ősi technikát is javasol, ha hasonló helyzet fenyeget. Az úgynevezett fagyvédelmi öntözés során kis intenzitással kell permetezni a gyümölcsfákra fölülről, hogy a víz ráfagyjon a virágokra és védőpáncélt képezzen. Amíg a víz és a jég jelen van a fákon, addig nem fagynak meg a virágok. Az öntözést mindaddig folytatni kell, amíg a jég le nem olvad a fákról.


A gazdák abban egyetértenek, hogy valószínűleg lesz elegendő gyümölcs a hazai piacon, de a termés még egy fagyos meglepetést már nem bírna ki.

Címkék

Kapcsolódó Cikkek

 • Az idén többet költenek a magyarok ajándékokra

  Az idén többet költenek a magyarok ajándékokra

  Az idén a magyarok többet szánnak karácsonyi ajándékra, mint tavaly és kevesebbeknek kell előre takarékoskodniuk az ünnepi kiadásokra – közölte a Budapest Bank kedden a megbízásából készített GfK reprezentatív kutatás megállapításait.

 • A mesterséges intelligencia olyan lesz mint az internet

  A mesterséges intelligencia olyan lesz mint az internet

  Muszáj foglalkoznunk a mesterséges intelligencia kérdésével, ugyanis viszonyt kell képeznünk vele, hogy megismerhessük, hogy milyen hatással is lesz az életünkre – mondta Palkovics László innovációs és technológiai miniszter, a LEXI AI Generation nemzetközi mesterséges intelligencia chatbot verseny díjátadóján csütörtökön.

 • Csökkent az agresszív légi utasok, nőtt a balesetek száma

  Csökkent az agresszív légi utasok, nőtt a balesetek száma

  Csökkent az agresszív légi utas száma 2017-ben az előző évihez viszonyítva, de nőtt a légi balesetek száma 2018 első fél évében – hangzott el a Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség (IATA) genfi konferenciáján csütörtökön.

 • A Creativ Chef megmutatja, ő hogy szereti

  A Creativ Chef megmutatja, ő hogy szereti

  Nagy Eszter kreatív séf neve ma már ismerősen cseng az újdonságokra nyitott vagy akár klasszikus ízeket kedvelő hobbiszakácsok körében. A Konyhafőnök Szuperdöntő című show-műsor nyertese a most megjelent Kreatívan magyarosan – én így szeretem című könyvével bizonyítja, hogy mi, magyarok a gasztronómiánk sokszínűségét tekintve a világ legszerencsésebbjei vagyunk.