EUR: 323,15 Ft
CHF: 287,06 Ft
2018. december 11., kedd
Árpád, Árpádina

Külföld

Sebastian Kurz hét feltétellel vállalná az Osztrák Néppárt vezetését

Hét feltétellel vállalná Sebastian Kurz osztrák külügyminiszter pártja, az Osztrák Néppárt (ÖVP) vezetését, melyek közül az első, hogy az ő személyes felelőssége legyen a párt választási listájának összeállítása – jelentette az APA osztrák hírügynökség szombaton a külügyminiszter környezetére hivatkozva.

Az osztrák nagykoalíció kisebbik pártja vasárnap választja meg új elnökét a szerdán lemondott Reinhold Mitterlehner pártelnök, alkancellár helyébe. Várakozások szerint az új pártelnök az ÖVP jelenleg legnépszerűbb politikusa, Sebastian Kurz lehet.


Kurz a pártelnöki tisztség elfogadásának feltételéül támasztja, hogy önállóan állíthassa össze pártja szövetségi választási listáját, nem pedig a pártelnökség határozata alapján, ahogyan ez eddig történt. Továbbá szerinte a tartományi választási listákat a pártelnökkel egyetértésben kell kialakítani, és ennek során utóbbinak vétójogot kell biztosítani. A tartományi és regionális választási listákat úgy kell összeállítani, hogy ennek során ne csak a pártlistára, hanem az azon szereplő jelöltekre külön is lehessen szavazni. A jelöltlisták sorrendjét váltakozva női és férfi jelöltekkel kell kialakítani.

Kurz ezenkívül követeli, hogy önállóan választhassa meg a jövendő pártfőtitkár személyét, valamint kormányzati csapatát, ne a pártelnökség határozata alapján, mint eddig történt. Szabad kezet kér ezenfelül bármilyen összetételű koalíciós tárgyalásokhoz, és a párt tartalmi vezetését is magának követeli.

Végezetül Kurz ragaszkodik ahhoz, hogy a pártelnökség írásban kötelezze magát arra, hogy ezeket a módosításokat a párt alapszabályában is rögzítik.

Kapcsolódó Cikkek