2018. december 19., szerda
Viola

Belföld

Sietni kell a SZÉP-kártyák felhasználásával

Az év eleji változások ellenére is töretlen a SZÉP-kártya népszerűsége hazánkban. A Lokál Extrának nyilatkozó Könnyid László, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének elnöke hangsúlyozta: több vidéki szálloda havi bevételének 15–20, míg egyes hoteleknél 50 százalékát a SZÉP-kártyák adják.

Az év elejétől kétféle juttatás adható béren kívüli juttatás néven. Az egyik továbbra is a SZÉP-kártya, míg a másik az újdonságként bevezetett készpénz-cafeteria, amely évente 100 ezer forintig adható. Noha így méltó vetélytársa akadt a SZÉP-kártyának, annak népszerűsége töretlen.


– A tagszállodák köréből származó első három hónap számai alapján a tavalyi hasonló időszakhoz képest a kártyára való feltöltések nem csökkentek – mondta lapunknak Könnyid László. Az elnök fontosnak tartotta elmondani, hogy a SZÉP-kártyával háromoldalú nyereség érhető el. Egyrészt itthon marad a pénz, ugyanis az emberek például síutak helyett hazai szálláshelyeken költik el azt, ugyanakkor nyer vele a munkáltató a kedvező adókonstrukció révén, illetve a munkavállaló is, hiszen pihenhet, regenerálódhat.

A szövetség elnökétől azt is megtudtuk, hogy 2016-ban az éves SZÉP-kártya-felhasználás az azt megelőző esztendőhöz képest 5,8 százalékkal bővült a belföldi szállodáknál.


450 ezer forint adható évente

A Széchenyi Pihenő Kártya (SZÉP) egy, a bankkártyákhoz hasonló elektronikus cafeteriautalvány, amellyel szálláshelyeken, éttermekben, szabadidős és rekreációs szolgáltatóknál lehet fizetni. A SZÉP-kártya alkalmas internetes fizetésre is, így szállodai előleget vagy a világhálón rendelt ételek számláit is ki lehet vele egyenlíteni. A felhasználható összeg három alszámlára oszlik. Szálláshelyre 225 ezer, vendéglátásra 150 ezer, míg szabadidőre 75 ezer forint költhető el. Pontosabban ezek a maximum adható összegek. Érdemes tudni, hogy a szabadidőre költhető alszámlából például fitneszbérletet, uszodabelépőt, színház-, koncert- vagy múzeumjegyet is lehet vásárolni.

Május 31-ig kell felhasználni

A SZÉP-kártyákra feltöltött összegek felhasználásának van egy bizonyos időkorlátja. A munkáltatók által 2015-ben utalt pénzek idén május 31-ig felhasználhatók. Két évvel ezelőtt összesen 90,2 milliárd forint érkezett a kártyákra, ebből 4,1 milliárd forint még nem került felhasználásra. Mindez azt jelenti, hogy a SZÉP-kártya-egyenleg 2015-ben feltöltött részéből fennmaradt összeget a programban részt vevő bankok a határidő lejártával visszautalják az azt folyósító cégnek. A lejárat nem a teljes SZÉP-kártya-egyenleget érinti, a 2016-ban és 2017-ben átutalt összegekre nem vonatkozik.

Címkék

Kapcsolódó Cikkek