2018. december 10., hétfő
Judit

Külföld

Soha nem volt még ilyen népszerűtlen államfő Ausztriában

Soha nem látott mélységbe zuhant az osztrák államfő népszerűsége, Alexander Van der Bellen-t már csak az ország 3 százaléka ítéli meg pozitívan, ilyen drasztikusan népszerűtlen még soha nem volt államfő Ausztriában írja az Epoch Times német kiadása.

Van der Bellen még száz napja sincs hivatalban, máris a valaha volt legnépszerűtlenebb államfő Ausztriában. A friss kutatást az Österreich című osztrák újság készíttette, 600 ember megkérdezésével. A közvéleménykutatás szerint az államfőt támogató Zöldek pártja is mélyponton van, mindössze az emberek 8 százaléka szimpatizál velük.


Az osztrák elnökválasztást a bevándorlásellenes riválisával szemben decemberben megnyerő Van der Bellen beiktatásakor kijelentette, országa – mint fogalmazott – “bizonyíték arra, hogy le lehet győzni a jobboldali populizmust.”

Az államfő hatalmas felháborodást keltett a múlt héten azzal a kijelentésével, miszerint minden nőt meg kell kérni, hogy viseljen maga is fejkendőt a vallási okok miatt fejkendőt viselők iránti szolidaritásból. Van der Bellen egy korábban tett, de múlt héten nyilvánosságra hozott nyilatkozatában azt mondta, eljön az idő, amikor az iszlamofóbia miatt minden nőt meg kell erre kérni.


A Kurier című osztrák lap arról írt, hogy az államfő elkövette első hibáját, míg a Die Presse kommentárja arra tért ki, hogy az államfőnek megszólalása előtt át kellene gondolnia mondanivalóját.

Herbert Kickl, az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) főtitkára “integrációpolitikai ámokfutásnak” nevezte az államfő kijelentését és azt mondta, hogy az államfőnek inkább segítenie kellene a fejkendőviselés által elnyomott nők harcát az iszlám férfiak korlátozásai ellen.

Carmen Schimanek, az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) nőügyi felelőse arról beszélt, hogy Van der Bellen ígérete ellenére nem lett minden osztrák államfője. Az elnök kijelentése ellen tiltakozott a Team Stronach ellenzéki párt is.

Kapcsolódó Cikkek