2018. december 19., szerda
Viola

Egyéb Sopron

Soproni siker a Terézanyu pályázaton

Soproni díjazottja is van az országos Terézanyu irodalmi pályázatnak. Köves Andrea írása a második legjobb lett a több száz beérkezett mű közül. Az eredményhirdetést ünnepélyes keretek és ismert személyiségek jelenlétében tartották. A soproni műsorvezetővel beszélgettünk.


– Mi motivált, amikor beadtad a pályázatot?
– Talán mindenkinek vannak az életében olyan titkos vágyai, amelyeket elsodor az adott élethelyzet: család, gyereknevelés, munka… Valahogy így van jelen az életemben az írás. Újságíróként számos közéleti cikket írtam egykoron, de az egy kicsit más műfaj, mint ami igazán vonz. Az utóbbi időben éreztem: egyszerűen azért nem jelentkeztem eddig a mostani pályázathoz hasonló jellegű novellaszerű írással, mert kételkedtem önmagamban. Egy „késői” babázás – negyvenöt évesen született második kislányom – és a vele töltött lassan kétéves felhőtlen idő sok mindenben formált. Minden édesanya tudja, átéli: a babázás egy látszólagos parkolópálya, ami semmihez sem hasonlítható belső erőt, inspirációt, önismeretet ad hosszabb távon. Amikor az utolsó pillanatban beadtam a pályázatot, úgy éreztem: szeretnék írni, megmutatkozni, ráadásul izgalmasnak tartottam a pályázat tematikáját: Női bátorság. Csak teljesen hiteles írással lehetett jelentkezni. Ennek ellenére sohasem landolt volna a pályázat a postaládában, ha a párom nem biztat.


Köves Andrea írása a második legjobb lett
Fotó: terazanyu.hu

– Miről szól a Terézanyu pályázat?
– Kifejezetten nőknek írták ki, a legfontosabb üzenete: merjenek a nők önmaguk lenni, az egyik fő célja a női közösségek támogatása. A program lelke Rácz Zsuzsa írónő, akinek 15 évvel ezelőtt jelent meg Állítsátok meg Terézanyut! című nagy sikerű regénye. A pályázat zsűrijében olyan, magukat bátran vállaló nők kaptak helyet, mint Dobó Kata színésznő, Pásztor Anna énekesnő, Nagy Tímea olimpikon, Beke Zsuzsa, a Richter Gedeon Nyrt. kommunikációs vezetője és Rácz Zsuzsa. Immáron nyolcadik alkalommal hirdették meg a pályázatot. Évről évre más a tematika, ami változatlan: egyes szám első személyben kell megírni a teljesen valós történetet. Az idei téma 320 pályázót ihletett meg. Óriási meglepetés volt számomra, hogy közülük a második lettem.
– Mit kell tudni a művedről?
– Nagyon sok megrázó történet született a depresszióval való küzdelemtől kezdve a családon belüli bántalmazáson át a rettegett kórral való küzdelemig. Az én írásom egészen más volt. Lételemem a fanyar humor, így imádott nagyanyámnak állítok emléket a pályázatomban, aki egy múlt századi, öntörvényű, lázadó nő volt. Aki elolvassa, szerintem érzi, hogy az üzenet egyszerű: előbb-utóbb vállalni kell önmagunkat, és a nőkre jellemző örökös megfelelési kényszert le kell vetkőznünk.

Köves Andrea a díjátadón Dobó Katával
Fotó: terezanyu.hu

Kapcsolódó Cikkek

 • Éveken át hozzáfértek hackerek az EU diplomáciai kommunikációs hálózatához

  Éveken át hozzáfértek hackerek az EU diplomáciai kommunikációs hálózatához

  Éveken át hozzáfértek hackerek az Európai Unió diplomáciai kommunikációs hálózatához, olyan tartalmakat töltve le, amelyekben európai diplomaták fejezik ki aggályukat Donald Trump amerikai elnök kormányával, az Oroszországgal és Kínával való “küzdelmekkel” és annak kockázatával kapcsolatosan, hogy Irán feléleszti nukleáris programját – számolt be internetes oldalán a The New York Times (NYT).

 • Az idén többet költenek a magyarok ajándékokra

  Az idén többet költenek a magyarok ajándékokra

  Az idén a magyarok többet szánnak karácsonyi ajándékra, mint tavaly és kevesebbeknek kell előre takarékoskodniuk az ünnepi kiadásokra – közölte a Budapest Bank kedden a megbízásából készített GfK reprezentatív kutatás megállapításait.

 • A mesterséges intelligencia olyan lesz mint az internet

  A mesterséges intelligencia olyan lesz mint az internet

  Muszáj foglalkoznunk a mesterséges intelligencia kérdésével, ugyanis viszonyt kell képeznünk vele, hogy megismerhessük, hogy milyen hatással is lesz az életünkre – mondta Palkovics László innovációs és technológiai miniszter, a LEXI AI Generation nemzetközi mesterséges intelligencia chatbot verseny díjátadóján csütörtökön.