EUR: 323,56 Ft
CHF: 286,84 Ft
2018. december 16., vasárnap
Etelka, Aletta

Belföld

Sosem látott fotók a budapesti harcokról

A Szabadságharcos címmel írja új önéletrajzi regényét CeyBert Gyula világutazó író, aki éppen Mexikóból tért haza a napokban.  Az 1956-os forradalom egyik, akkor névtelen hőse most tudta meg egy írótársától, hogy sosem látott fotók jelentek meg a fővárosi harcokról egy nemzetközi árverésen. Megvenné őket.

Az őstörténet kutató, író, neves gasztronómus ötvenhatos szabadságharcos egy író barátjától tudta meg, hogy a Darabanth Aukciósház nemzetközi internetes árverésen 34 fotót árusítanak. Cey-Bert Gyula szeretné megvásárolni őket, mert azokat a napokat idézik a felvételek  1956 októberének végén, november elején, amikor ő is „molotov” koktéllal vagy egy szál puskával a kezében harcolt a Corvin közben.  Pongrátz Gergelytől  az egység parancsnokától akkor dicséretet kapott, később jó barátokká is lettek, annak haláláig tartott a kapcsoplatuk.


Mi is láttunk fotózó embereket és hallottuk a Paris Match fotósát, Jean-Pierre Pedrazzinit le is lőtték a a Köztársaság téri harcokban. Szívesen szerepeltetném ezeket a kitűnő fotókat akár a könyvemben is, de nem egyszerű megszerezni, hiszen a Darabanth most futó nemzetközi árverésén tűntek föl. Ott pedig szabad a vásár…Lapunk megkereste Csonka Krisztián cégvezetőt, aki elmondta valóban több mint harminc 1956-os fotó szerepel az aukción, egy részük francia lapok számára készült sajtófotó, a másik fele pedig 9×6 centiméteres amatőrfotó. Május 27-én találnak majd véglegesen gazdára. A képek kutatást igényelnek, amire a tulajdonosnak lesz alkalma, reméli az írónak sikerül majd megszerezni. A kikiáltási árat egyébként nem tették magasra, a teljes sorozat hatvanhatezer forintról indul. Ehhez képest van olyan erotikus fotósmappájuk Franz Fiedler – Bolond Halál, játszótársam című erotikus mappája 1921-ből, amely keresett nemzetközi ritkaság. Ez hatszázezer forintról indul…

Címkék

Kapcsolódó Cikkek