2018. december 10., hétfő
Judit

Külföld

Sürgős javításokat végeznek űrsétájukon a Nemzetközi Űrállomás asztronautái

Sürgős javításokat végeznek keddi űrsétájukon a Nemzetközi Űrállomás (ISS) asztronautái, Peggy Withson parancsnok és Jack Fischer fedélzeti mérnök három nappal azután, hogy hirtelen meghibásodott egy kulcsfontosságú adattovábbító berendezés.

A meghibásodott berendezés cseréje a Föld felett 400 kilométernyi magasságban Whitsonnak, a világ legtapasztaltabb női űrhajósának a feladata volt. Whitson tartja az amerikai űrhajósok űrsétájának rekordját is: eddig tíz alkalommal lépett ki a nyílt világűrbe.


Annak ellenére, hogy egy második adattovábbító berendezésnek sikerült a szombati meghibásodás után közvetlenül betölteni az adatokat, a NASA úgy döntött, hogy űrsétát tartanak a tartalék berendezés pótlására. A berendezés létfontosságú az űrállomás napelemei, fűtése és robotüzemű felszerelései működése szempontjából.

A meghibásodott berendezést, amelyet továbbfejlesztett szoftverrel láttak el, márciusban helyezték üzembe. Whitson először lefényképezte a készüléket, hogy mérnökök láthassák, mi a hiba, majd leszerelte, és a helyére rögzítette a tartalék egységet, egy ugyanolyan, 22 kilogrammos, 35x20x33 centiméteres – hivatalos nevén MDM vagy multiplexer-demultiplexer – berendezést. Egyes csavarok bemeneténél azonban fémpöttyöket észlelt, így ismét kiszerelte a tartalék alkatrészt.

Az űrséta az Amerikai Űrhajózási és Űrkutatási Ügynökség (NASA) normái szerint nem tart tovább néhány óránál.

Whitson és Jack Fischer fedélzeti mérnök legutóbb május 12-én járt a nyílt világűrben.

Kapcsolódó Cikkek