2018. december 11., kedd
Árpád, Árpádina

Belföld

Sűrített levegővel hajtott járművek versenyeznek Egerben

Sűrített levegővel hajtott járművek versenyeznek Egerben pénteken és szombaton, a X. Nemzetközi Aventics Pneumobil Versenyen 48 csapat – köztük több külföldi (román, cseh, lengyel, észt, litván, lett) egyetem – mérnökhallgatói állnak rajthoz.

A versenyt szervező Aventics Hungary Kft. tájékoztatása szerint a versenyzők normál és szenior kategóriában, három versenyszámban (hosszú távú futam, gyorsulási és ügyességi verseny) mérhetik össze tudásukat, emellett az összesítésben legjobb járművet, valamint a legeredetibb konstrukciót és projektelképzelést is díjazzák.


A verseny megszervezésével cég eredetileg a felsőoktatási intézmények és a pneumatikus technológia képviselői közti kapcsolatot akarta megteremteni, így merült föl a pneumatikus hajtású jármű (pneumobil) gondolata. Az első verseny még tíz hazai egyetem tizenhat csapatának részvételével zajlott, a 2008-as megmérettetésen az egyetemisták kockázat nélkül próbálhatták ki magukat mérnökként. Mostanra a futamon való részvételt már a munkáltatók is értékes gyakorlatnak, munkatapasztalatnak tekintik – írták.

A projektalapú munkát tavaly vezették be a szervezők, így a teljes felkészülést ennek megfelelően kell menedzselniük a résztvevőknek, ráadásul az előkészületi szakaszban a korábbinál összetettebb feladat várt rájuk: pályázatuknak időtervet, költségvetést és teljes projektleírást is tartalmaznia kell – olvasható a közleményben.

A versenyszabályzat szigorodása miatt idén versenyeznek utoljára a quad kialakítású pneumobilok. A járművek sebességének folyamatos növekedése miatt ugyanis szükségessé vált, hogy a későbbiekben csak a sofőrök számára is biztonságos járművek indulhassanak – jelezte az Aventics Hungary Kft.

Kapcsolódó Cikkek

 • Maul Pincészet – D’Art Maul 2016 Magnum

  Maul Pincészet – D’Art Maul 2016 Magnum

  A pince tulajdonosa ezt a bort azoknak ajánlja, akik művészi módon húzzák ki a dugót a palackból, úgy kínálják , mint ajándékot az érzékeknek és elegáns mozdulattal forgatják a poharat.

 • Tovább nő a családok támogatása

  Tovább nő a családok támogatása

  Jövőre minden eddiginél több forrást fordít a kormány a családokra, és további jelentős lépések várhatók, amennyiben a magyar emberek a nemzeti konzultáción megerősítik a kormány elképzeléseit.

 • A roma és a magyar kultúra kiegészíti egymást

  A roma és a magyar kultúra kiegészíti egymást

  A roma és a magyar nép kultúrája kölcsönösen hatott egymásra, illetve a két népben közös a hit, a hagyományok tisztelete és a család szeretete – jelentette ki az emberi erőforrások minisztere a Roma Koordinációs Tanács hétfői budapesti ülésén.