EUR: 323,56 Ft
CHF: 286,84 Ft
2018. december 16., vasárnap
Etelka, Aletta

Belföld

Szárnyal a magyar gazdaság

Olyan fejlődési ütemet ért el a magyar gazdaság, amelyhez hasonlóra utoljára 2014-ben volt példa. A 4,1 százalékos GDP-növekedés egy Lokálnak nyilatkozó közgazdász szerint nagyjából kétszerese a nyugat-európainak. Az élénkülést az emberek a pénztárcájukon is megérzik.

Minden várakozást felülmúlva, 4,1 százalékkal nőtt a hazai GDP (bruttó hazai termék) az első negyedévben – közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). Utoljára 2014 második negyedévében volt hasonló mértékű – akkor 4,5 százalékos – növekedés. Az első negyedévben 2006 óta nem volt magasabb emelkedés.

Budapest, 2017. február 10.
Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter az államháztartási adatokról tart sajtótájékoztatót a minisztériumban 2017. február 10-én. A januári 123,4 milliárd forintos államháztartási többlet 17 éve a legkedvezőbb.
MTI Fotó: Bruzák Noémi

– Rendkívül kedvező a gazdaság egészének első negyedévi növekedése, ami elsősorban az ipar, az építőipar és a szolgáltató szektor teljesítményének eredménye – reagált a számokra Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter. Hozzátette: a tárca szerint egész évben 4 százalék fölött teljesít a magyar gazdaság. A Lokálnak nyilatkozó közgazdász szerint nagyon jónak számít ez a 4,1 százalékos növekedés.


– Nyugat-Európában információim szerint nagyjából 2-2,5 százalékos GDP-növekedés tapasztalható, ami gyakorlatilag fele a magyarnak – mondta Bagoly László, aki gyorsan hozzátette, hogy azért azt sem szabad figyelmen kívül hagyni, ki milyen szintről indult. A szakember szerint jelenleg ebben a tekintetben India van a világ élvonalában, ahol 7-8 százalékos a GDP-növekedés, a második helyen pedig Kína áll 6,7 százalékkal.

Magyarországon a Takarékbank elemzése szerint a Mercedes, az Audi és más feldolgozóipari beruházások erősen felfelé húzzák a számokat, sőt a felfutó állami és az EU által támogatott beruházások is élénkítik a növekedést. A hazai gazdaság növekedése egyébként régiós szinten is kiemelkedő, a szlovák GDP 3,1 százalékkal, míg a cseh bruttó hazai termék 2,9 százalékkal bővült.


– Többek között az építőipari fellendülés, valamint az uniós forrásokon alapuló beruházásbővítés miatt növekedhet ilyen mértékben a magyar gazdaság – állítja Németh Dávid, a K&H Bank vezető elemzője, akitől azt is megkérdeztük, hogy az átlagember mit érez meg a gazdasági sikerből.

– Egyrészt növekszik a foglalkoztatottság, vagyis több embernek van munkája, másrészt a bérek is emelkednek. Utóbbi eredménye, hogy sok háztartás többet tud költeni vagy minőségibb terméket tud vásárolni – mondta lapunknak Németh Dávid.

Ezt okozza a növekvő gazdaság:

Nő a foglalkoztatottság

Emelkednek a bérek

Csökkenek az adók

Többet tudunk költeni

Minőségibb árukat tudunk megvenni

GDP-növekedés (grafikon)

India: 7-8%

Kína: 6,7 %

Magyarország: 4,1%

Szlovákia: 3,1%

Csehország: 2,9%

Nyugat-Európa: 2-2,5%

 

 

Címkék

Kapcsolódó Cikkek

  • Így provokál az áldozatnak hazudott romboló tüntető

    Így provokál az áldozatnak hazudott romboló tüntető

    A 888.hu tette közzé azt a felvételt, amelyen jól látszik, hogy a 444 által drámaian előadott, de eléggé gyenge lábakon álló rablómeséje, amely szerint az ártatlan forradalmár Mohácsi Márkot a rendőrök megbilincselték, bezárták, fojtogatták és ütlegelték, stb.

  • Szombaton is marad a borús idő, országszerte havazással

    Szombaton is marad a borús idő, országszerte havazással

    Szombaton borult időre számíthatunk országszerte havazással, a keleti határnál néhol havas eső is lehet. Éjszaka nyugat felől felszakadozik a felhőzet, de a Dunától keletre borult marad az ég, egyre inkább keleten valószínű további havazás.