EUR: 323,56 Ft
CHF: 286,84 Ft
2018. december 15., szombat
Valér

Külföld

Százötvenöt tüntetőt már elítéltek Venezuelában

Több mint százötven tüntetőt ítéltek el a politikai és gazdasági válság sújtotta Venezuelában, ahol április eleje óta tartanak a tiltakozások Nicolás Maduro elnök és kormánya ellen – közölte pénteken egy jogvédő szervezet.

Gonzalo Himiob jogászprofesszor, a Venezuelai Büntetőjogi Fórum nevű civil szervezet alapítója és vezetője Twitter-üzenetében arról tájékoztatott, hogy 237-re nőtt a katonai bíróságok elé állított civilek száma, és 155 embert már el is ítéltek. A pereket katonai bíróságok folytatják le, mert a polgári ügyészségek nem hajlandóak vádat emelni a tiltakozások résztvevői ellen.


Venezuelát története eddigi legnagyobb társadalmi, politikai és gazdasági válsága sújtja. Ez az ország rendelkezik a világ legnagyobb kőolajkészletével, viszont gyakorlatilag semmilyen más exportcikke nincs, és az olaj árának zuhanása miatt a gazdaság lényegében összeomlott, az infláció elszabadult.

Április eleje óta tüntet ez ellenzék előrehozott elnökválasztást követelve, a kormány pedig ellentüntetésekre bátorítja híveit. A szociális konfliktusokkal foglalkozó civil szervezet (OVCS) arról számolt be, hogy május 9-éig 44 ember halt meg az erőszakba torkolló ellenzéki tüntetéseken, a sebesültek száma pedig az ezerhez közelít. A szervezet összesítése szerint április eleje óta 945 ellenzéki tiltakozás volt országszerte.

Nicolás Maduro a minap bejelentette, hogy a válság rendezése érdekében alkotmányozó nemzetgyűlést hív össze, amely módosítaná az alaptörvényt. Az 500 tagúra tervezett gyűlés nagyobbik része feltehetően az elnök hívei közül kerül majd ki. Maduro bejelentése szemlátomást tovább súlyosbította a helyzetet, az ellenzéki szövetség, a MUD pedig határozottan elutasította az államfő tervét.

Kapcsolódó Cikkek