2018. december 11., kedd
Árpád, Árpádina

Egyéb Érd

Szentmise Bogner Mária Margitért

Spányi Antal székesfehérvári megyéspüspök Érd-Óvárosban idén is ünnepi szentmise keretében emlékezett meg a 84 évvel ezelőtt, 1933. május 13-án elhunyt Bogner Mária Margit vizitációs nővér halálának évfordulójáról, majd együtt imádkoztak sírjánál boldoggá avatásáért.

Bogner Mária Margit a vizitációs rend első magyarországi rendházában elsőként tett fogadalmat 1932-ben. A zárda kiemelkedő egyénisége volt, aki kisugárzásával, belső erejével sokak csodálatát elnyerte. Miután tüdejét súlyos betegség támadta meg, alig egy évvel később elhunyt. A zárda falánál temették el, és már itt, első sírjánál is történtek imameghallgatások. Mivel nem sokkal halála után gyorsan elterjedt a híre közbenjárásáról, az egyházmegyéből kezdeményezés indult a boldoggá avatására.


A ünnepi szentmisén zsúfolásig megtelt Érd-Óvárosban a Szent Mihály katolikus templom Fotók: Boros Sándor

Időközben egy csodás gyógyulás is történt. Mint az erdmost.hu beszámol róla: egy fiatal lengyel lány, Maria Januszewicz életében hozott csodálatos gyógyulást Bogner Mária Margit közbenjárása. A Varsóban született Mariát 2000 szilveszterén, tízéves korában súlyos baleset érte, amelynek következtében kómába esett, az orvosok nem láttak reményt életben maradására: azt mondták, ha esetleg felépül is, az agysérülése miatt soha többé nem fog tudni beszélni. A vallásos család a lengyel főváros Jézus szíve-templomába járt, ahol vizitációs nővérek voltak, és tőlük hallottak Bogner Mária Margitról. Az édesanya kérésére a varsói nővérek felhívták telefonon a budakeszi nővéreket, hogy imádkozzanak ők is, és megtörtént, ami emberileg és orvosilag is megmagyarázhatatlan: a lány 21 nap múlva elhagyta a kórházat, és azóta már angol–francia szakos tanárként él Franciaországban.

Az ünnepi szentmise után a résztvevők együtt imádkoztak a nővér sírjánál

A Vatikánban elfogadták csodálatos gyógyulásnak Maria esetét, amelyet az orvosprofesszorok jelentése is alátámasztott. Ez a gyógyulás reményt ad arra, hogy Bogner Mária Margitot a közeljövőben boldoggá avatják.


Kapcsolódó Cikkek