2019. szeptember 23., hétfő
Tekla, Líviusz

Külföld

Szijjártó: A huszonnegyedik órában járunk az európai biztonság szavatolását illetően

A manchesteri támadás után világos: a huszonnegyedik órában járunk az európai biztonság szavatolását illetően – jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden az észak-lengyelországi Sopotban, a visegrádi négyek (V4), valamint a balti és az észak-európai országok külügyminiszteri találkozóján.

Szijjártó Péter a találkozó után az MTI-nek elmondta: a találkozón az egyik legfontosabb kérdés az európai biztonság volt. A Keletről és Délről érkező kihívások fényében egyértelmű, hogy az Európai Uniónak (EU) “nincs most már vesztegetni való ideje, a manchesteri terrortámadás után világos kell, hogy legyen mindenkinek: az európai biztonság vonatkozásában a huszonnegyedik órában vagyunk”.


“Európában végre mindenkinek komolyan kell vennie, hogy nem babra megy a játék” – jelentette ki, hozzáfűzve: a kontinensnek még soha nem kellett szembenéznie olyan terrorfenyegetettséggel, mint most. “Egymás alap nélküli és méltatlan vádolása helyett, valamint a korábbi, hibásnak bizonyult brüsszeli politikáknak a mentegetése helyett” mindenkinek meg kell értenie: az európai stratégiáknak, döntéseknek az európai biztonság helyreállítását kell megcélozniuk – szögezte le Szijjártó Péter.

Amennyiben egyes brüsszeli politikusok, illetve intézmények “nem képesek arra, hogy feladják egyes tagállamokkal szembeni keresztes hadjárataikat”, és nem koncentrálnak a biztonság helyreállítására, “ők lesznek a felelősök azért, ha az elkövetkező időszakban tovább romlik az EU biztonsága” – húzta alá.


A miniszter az Európai Parlament (EP) május 17-i, Magyarországra vonatkozó határozatára utalva kijelentette: “van olyan európai intézmény, az Európai Parlament, amely a legsúlyosabb terrorfenyegetettség közepette is arra koncentrál, hogy terroristát mentegessen Magyarországgal szemben”.

Úgy vélekedett: a migráció nemcsak biztonsági, hanem jelentős gazdasági kockázatot is hordoz, egyes európai országok a migrációt “hivatkozási alapnak használják arra, hogy a schengeni övezet belső határain folyamatosan ellenőrzést végezzenek”, miközben a schengeni zóna meggyengítése ellentétes egész Európa érdekével.

Szijjártó Péter elfogadhatatlannak és rendkívül károsnak minősítette a belső schengeni határellenőrzés hosszú távú fenntartását, mely szavai szerint “agyonütheti az európai gazdaságot, ezen belül a magyart is”.

“Ezért arra szólítjuk fel az EU-t és az európai országokat, hogy a belső határokon történő ellenőrzések politikáját adják fel, és inkább a külső határokat védjük meg” – hangsúlyozta.

A német és az olasz belügyminiszternek a külső uniós határ megvédésének szükségességéről az utóbbi időben tett nyilatkozatairól szólva Szijjártó Péter elmondta: örül, hogy egyre több európai politikus “felismeri a magyar álláspont helyességét, hogy a külső határok megvédésén túl a védvonalainkat kijjebb, Afrikáig kell tolnunk, és az EU-n kívül kell eldőlnie, ki jogosult egyáltalán arra, hogy az EU-ba belépjen”.

A találkozó előtt Szijjártó Péter a V4 külügymisztereivel egyeztetett, kedd délután pedig kétoldalú tárgyalást folytatott Borge Brende norvég külügyminiszterrel is.

Kapcsolódó Cikkek