2018. december 19., szerda
Viola

Belföld

Szijjártó Péter: A digitalizálás segít a szegénység csökkentésében is

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, miután megbeszéléseket folytatott New Yorkban az ENSZ két főtitkárhelyettesével, felszólalt a világszervezet innovációról és digitális fejlesztésről szóló tanácskozásán.

Az ENSZ “Innováció és digitális összekapcsolódás” című magas szintű tanácskozásán Szijjártó Péter rámutatott: az innováció kulcskérdés a jövő szempontjából.


“A globális gazdaságban és a globális gazdasági versenyben teljesen új korszak kezdődött, s az adócsökkentési, valamint az infrastrukturális verseny után most a digitalizációs verseny ideje jött el, s ebben a versenyben a kérdés az, hogy ki tudja leggyorsabban digitalizálni a saját gazdaságát és a leggyorsabban összekötni az országában zajló termelést a digitalizálással” – fogalmazott a külgazdasági és külügyminiszter.

Felszólalásában Szijjártó Péter hangsúlyozta: Magyarország az Európai Unió legalacsonyabb társasági adójának és személyi jövedelemadójának bevezetésével, valamint rendkívül sűrű közlekedési hálózatával az adócsökkentési és az infrastruktúra-fejlesztési verseny európai győztese lett. Hozzátette: “ezzel nem elégszünk meg, és a digitalizációs verseny európai győztesei is akarunk lenni, s ehhez jó alapot ad az, hogy a high-tech iparágak nagyvállalatai már fejlesztési központként is tekintenek Magyarországra”.


A tárcavezető a konferencián elmondta: a digitális gazdaság már most a magyar GDP 20 százalékát jelenti, s a Magyarországon foglalkoztatott emberek 15 százaléka a digitális gazdaságban dolgozik. Hangoztatta azt is: annak érdekében, hogy megnyerje az európai digitalizációs versenyt, és újabb ultramodern beruházásokat vonzzon az országba, Magyarország folyamatosan két évvel az európai digitális menetrend előtt jár.

Kitért arra is, hogy az új digitális világ következményeként az interneten keresztül összekapcsolt eszközök száma már jövőre is meghaladja a mobiltelefonok számát a világon.

Szijjártó Péter beszédében kifejtette Magyarország elkövetkező évekre megfogalmazott célkitűzéseit. Ezek szerint 2018-ra minden magyarországi háztartás és vállalat számára elérhető lesz a szupergyors internet, ami 30 megabit/másodperces sebességet jelent. A kormány az internet-szolgáltatás áfáját 18 százalékról 5 százalékra csökkenti, s az 5G-fejlesztések és tesztelések közép-európai regionális központja lesz. Fontosnak tartotta hangsúlyozni, hogy ez hozzájárulhat a szegénység csökkentéséhez is. Leszögezte ugyanakkor, hogy Magyarország a tervek szerint eléri, hogy a magyar gazdaság fő erejét jelentő autóipari, informatikai és elektronikai nagyvállalatok Magyarországon fejlesszék ki és teszteljék a legújabb technológiákat.

A tárcavezető – a tanácskozást vezető moderátor kérdésére válaszolva – leszögezte: azzal együtt is, hogy újabb kihívásokat hozhat, a digitalizálástól nem kell félni, hiszen ez hozzájárul a szegénység csökkentéséhez, az életkörülmények javulásához.

A tanácskozás előtt Szijjártó Péter megbeszélést folytatott az ENSZ két főtitkárhelyettesével: a politikai ügyekért felelős Jeffrey Feltmannal és az ENSZ-főtitkár általános helyettesével, Amina Mohameddel. A miniszter tájékoztatta a világszervezet két vezető tisztségviselőjét arról, hogy Magyarország támogatja az ENSZ átfogó reformját, annak érdekében, hogy a világszervezet hatékonyabban működjön és gyorsabban reagáljon a legsúlyosabb kihívásokra.

Szijjártó Péter bejelentette azt is: Magyarország támogatja, hogy az ENSZ erősítse meg szerepvállalását a terrorellenes küzdelemben, és egyúttal támogatja azt is, hogy az ENSZ helyezzen nagyobb hangsúlyt a konfliktusok megelőzésére. Ennek sikere érdekében – mondta el megbeszélésein Szijjártó Péter – a magyar kormány úgy döntött: 50 ezer dollárral támogatja az ENSZ konfliktus-megelőzési diplomáciai tevékenységét, valamint 50 ezer dollárral támogatja egy olyan nemzetközi és független mechanizmus létrehozását, amely segíti a Szíriában elkövetett legsúlyosabb bűncselekmények tetteseinek büntetőjogi felelősségre vonását.

Az ENSZ két vezető tisztségviselőjével folytatott megbeszéléseken a külgazdasági és külügyminiszter kifejtette továbbá: az ENSZ reformja annak érdekében is szükséges, hogy a világszervezet a lehető leghatékonyabban léphessen fel a keresztény közösségek védelme érdekében világszerte.

Kapcsolódó Cikkek