EUR: 323,42 Ft
CHF: 287,97 Ft
2018. december 11., kedd
Árpád, Árpádina

Egyéb Szombathely

Szombathelyen az ország 200. ovisportpályája

A Benczúr Gyula Utcai Óvodában avatták fel az ország 200. ovisportpályáját. Az esővédő gumiréteggel ellátott miniarénában a gyermekek biztonságos körülmények között mozoghatnak, sportolhatnak a szabadban. Szombathely élen jár a program bevezetésében, tizenkét intézményben építenek ilyen pályát, amihez összesen 36 millió forint támogatást nyújtott az önkormányzat.

Az egészségmegőrzés, a mozgáshiányból fakadó betegségek megelőzése miatt is nagyon fontos, hogy a gyermekek a szabadidejüket aktívan, mozgással, lehetőleg a szabadban töltsék. Szombathely szinte valamennyi óvodájában figyelnek erre, ezért a város igyekszik minden olyan lehetőséget kihasználni, amivel a kicsik sportolási lehetőségei változatosabbá tehetők. Éppen ez volt a célja Buzánszky Jenőnek, az Aranycsapat tagjának, a nemzet sportolójának is, amikor 2011-ben megalapította az Ovi-Sport Közhasznú Alapítványt.


A 200. pályaátadó. A képen ifj. Buzánszky Jenő, Koczka Tibor, Molnár Andrea, Puskás Tivadar Fotó: szombathely.hu

A program egyik eleme a multifunkcionális pályák kiépítése, ami a szakszerű oktatáshoz alkalmas környezetet biztosít: a 72 négyzetméteres esővédő gumiréteggel ellátott miniarénában valamennyi labdajáték megtanulható, gyakorolható, továbbá alkalmas a tartós vagy részleges mozgássérültek rehabilitációjára is. A pálya több mint egy sportolásra alkalmas placc: a hátrányos helyzetű,vagy periférián lévő gyermekeket is a legtermészetesebb módon integrálja a társadalomba. Lehetőséget nyújt a sikerélményre, a kiemelkedésre éppen úgy, mint a csapatszellem kialakítására, az összetartozás, valahová tartozás érzésének megélésére. Nem véletlenül ez a mottója az alapítványnak: nagy lépés kis cipőben. A szakemberek szerint 3–6 éves korban a szakszerű mozgáskultúra-fejlesztés nagymértékben elősegíti a gyermekek fizikai és szellemi képességeinek fejlődését, serkenti a tanulási folyamatokat, nagyobb lesz a koncentrálóképességük, jobb eredményeket érhetnek el az óvodákban, iskolákban.

A Weöres Sándor Óvoda kis lakói is szívesen használják a pályát Fotó: szombathely.hu

– Ez a 200. ovisportpálya, amit átadunk. Ez is bizonyítja, hogy a programnak helye van a magyar sportéletben – mondta Molnár Andrea, az Ovi-Sport Közhasznú Alapítvány elnöke a Benczúr óvoda pályaavató ünnepségén. Hozzátette: Szombathely élen jár az ovisportprogram megvalósításában, összesen tizenkét ilyen pályát alakítanak ki a városban. Az alapítvány egyébként a szükséges eszközöket és az óvodapedagógusok képzését is biztosítja.


Már az Aréna Óvodában is kész a mini aréna Fotó: szombathely.hu

A beruházást üdvözölte dr. Puskás Tivadar polgármester és Koczka Tibor alpolgármester, a választókörzet önkormányzati képviselője is.

Szombathely önkormányzata az elsők között ismerte fel a program előnyét és pályázott. Így első körben 2015-ben a Maros és a Mocorgó óvodában építettek ovifocipályát, tavaly pedig a Szűrcsapó, Hétszínvirág, Benczúr Gyula Utcai, Barátság, Gazdag Erzsi, Aréna és a Weöres Sándor Óvoda részesült pozitív elbírálásban. A 2016/17-es programra a Mesevár, a Pipitér és a Kőrösi Csoma Sándor Utcai Óvoda pályázott. Az önkormányzat támogatási szerződést kötött az alapítvánnyal, és önrészként óvodánként mintegy hárommillió forinttal támogatja.

Kapcsolódó Cikkek