EUR: 323,47 Ft
CHF: 286,64 Ft
2018. december 17., hétfő
Lázár, Olimpia

Egyéb Érd

Találkozások a gyökerekkel

A néprajz az a tudomány, amely minden nép, népcsoport esetében az eredettel, a gyökerekkel foglalkozik, és az adott nép, közösség kizárólagosan rá jellemző kulturális sajátosságait gyűjti egybe.

Egy most induló, a Pesovár ÁMK és a Szepes Gyula Művelődési Központ közös szervezésében megvalósuló, általános iskolásoknak szóló néprajzi programról Wolf Katalintól, a művelődési központ igazgatójától kaptunk tájékoztatást.


A program célja, hogy játékos, szórakoztató formában ismertesse meg a gyermekekkel a néprajz fogalmát, helyét és jelentőségét. A rendhagyó néprajzóra a szervezők szándéka szerint olyan sorozat, amely lehetővé teszi, hogy a gyermekek évente egy alkalommal találkozzanak azokkal a gyönyörű dolgokkal, amelyeket a néprajz magában rejt: zene, tánc, népviselet, népszokás, hagyomány. A rendhagyó órák tematikusan épülnek egymásra, bemutatva a néprajzot mint fogalmat, majd a szülőföldről elindulva a magyarországi néprajzi tájegységeket, a határon túli magyarok által lakott vidékeket, illetve a Magyarországon élő más népeket.

Az előadók a nézőkkel azonos korosztályt képviselnek, amely a hitelesség szempontjából nagyon fontos.  Kiemelkedő szerepe van az élő népzenének, valamint a színpadon látható népviseleteknek.


A Pesovár Alapfokú Művészeti Iskola énekesei, táncosai – velük találkozhatnak a program résztvevői.

A műsorban közreműködnek a százhalombattai Forrás Táncegyüttes, az ország egyik legkiválóbb együttesének tagjai. Az együttest 1984-ben Érden, a Vörösmarty Gimnáziumban alakították meg. Ugyancsak szerepelni fognak a Pesovár Ferenc Alapfokú Művészeti Iskola növendékei – ez az iskola néptáncot oktat Diósdon, Érden, Tárnokon és Százhalombattán, így az is előfordulhat, hogy a nézők saját iskolatársaikat is láthatják a színpadon. Közreműködik a Zagyva Banda is, az ország egyik legismertebb, kiváló zenészekből álló zenekara.

Találkozás a néphagyománnyal – ez lesz a rendhagyó néprajzóra első témája. A játék, a tánc, a néphagyományok a paraszti társadalomban, a paraszti kultúrában kiemelkedő szerepet töltöttek be. A gyermekkor játékos világa észrevétlenül vezette be a fiatalokat a felnőttkor világába. A tánc társadalomban betöltött szerepét jelzi az is, hogy sok falu idősebb lakossága a mai napig emlékszik, névvel említi legkiválóbb táncosait, szeretettel és elismeréssel beszél róluk. A tánc közbeni szokások, a felkérés, a tánc közbeni fizikai kapcsolat, a tánc végi megköszönés, a tánc közbeni apró gesztusok mind-mind a párválasztás, a női és férfi szerepek egyértelmű leképződését jelentette.

Az előadás-sorozat második állomása ebbe a régi világba kíván elvezetni, a gyermekkortól a felnőttkorig, és amely út a magyar nyelvterület sokszínű és lendületes táncos hagyományaival lesz kikövezve.

Helyszín: Szepes Gyula Művelődési Központ, az első előadás időpontja: május 4. 8.45–9.30. A programon a részvétel ingyenes, de előzetes jelentkezéshez kötött.

Kapcsolódó Cikkek

 • Csökkent az agresszív légi utasok, nőtt a balesetek száma

  Csökkent az agresszív légi utasok, nőtt a balesetek száma

  Csökkent az agresszív légi utas száma 2017-ben az előző évihez viszonyítva, de nőtt a légi balesetek száma 2018 első fél évében – hangzott el a Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség (IATA) genfi konferenciáján csütörtökön.

 • A Creativ Chef megmutatja, ő hogy szereti

  A Creativ Chef megmutatja, ő hogy szereti

  Nagy Eszter kreatív séf neve ma már ismerősen cseng az újdonságokra nyitott vagy akár klasszikus ízeket kedvelő hobbiszakácsok körében. A Konyhafőnök Szuperdöntő című show-műsor nyertese a most megjelent Kreatívan magyarosan – én így szeretem című könyvével bizonyítja, hogy mi, magyarok a gasztronómiánk sokszínűségét tekintve a világ legszerencsésebbjei vagyunk.

 • Adományokat osztottak

  Adományokat osztottak

  250 nehéz körülmények között élő család vehetett át adományt Zalaegerszegen, az élelmiszercsomagokat a Család- és Gyermekjóléti Központ munkatársai állították össze az önkormányzat kétmillió forintos támogatásnak köszönhetően.

 • Egyedi értékeket őriznek

  Egyedi értékeket őriznek

  A hucul lovaktól a Bodrog vízi élményútvonalig: természetvédelmi és a természeti értékekre épülő turisztikai célú fejlesztések kezdődtek az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság (ANPI) működési területén.