EUR: 323,56 Ft
CHF: 286,84 Ft
2018. december 15., szombat
Valér

Belföld

Támogatják a magyarok Áder Jánost

Az Áder Jánost köztársasági elnökként megnevezni tudó magyarok (a teljes felnőtt népesség 64 százalékának) több mint a fele (55 százalék) elégedett az államfő munkájával – derül ki a Nézőpont Intézet közvélemény-kutatásából. A felmérés arra is rámutat, hogy a köztársasági elnök újraválasztása a megkérdezettek fele (48 százalék) szerint jó döntés volt.

Áder Jánost tíz megkérdezettből hat (a teljes felnőtt népesség 64 százaléka) tudta államfőként megnevezni. Ezen a bázison 55 százalék elégedett a köztársasági elnök munkájával és mindössze 30 százalék számít elégedetlennek. Legkevésbé az őt ismerő baloldaliak (MSZP, DK, Együtt, Párbeszéd, Liberálisok) szimpatizálnak az államfővel, Áder János munkájával mindössze negyedük (24 százalék) elégedett, míg kétharmaduk (65 százalék) elégedetlen. Az államfő személyét megnevezni tudó Jobbik-szimpatizánsok között azonos az elnök munkájával elégedettek és elégedetlenek aránya (36-36 százalék), míg az ismeretlen pártpreferenciával bírók körében többen elégedettek (40 százalék), mint ahányan elégedetlenek (37 százalék) – ismerteti a Nézőpont.


Az újraválasztás előtt, 2017. márciusában a megkérdezettek 56 százaléka tudta megnevezni Áder Jánost köztársasági elnökként. Azon a bázison az államfő munkájával elégedettek aránya 73 százalék volt és mindössze 19 százalék számított elégedetlennek. A változás hátterében vélhetően az áll, hogy a köztársasági elnök aláírta az amerikai CEU működését érintő törvényt, mely az ellenzéki – főként baloldali – szimpatizánsok körében nem volt népszerű döntés.

Ennek ellenére a megkérdezettek fele (48 százalék) úgy véli, inkább jó döntés volt Áder János újraválasztása, ezzel csak 28 százalék nem ért egyet. Érdekesség, hogy e kérdésben az ellenzékiek közül az MSZP-szimpatizánsok számítanak igazán megosztottnak, körükben azonos arányban (44-44 százalék) tartják jó, illetve rossz döntésnek az újraválasztást.


 

Címkék

Kapcsolódó Cikkek