EUR: 323,56 Ft
CHF: 286,84 Ft
2018. december 15., szombat
Valér

Belföld

Terror Manchesterben: gyerekek is meghaltak az aljas merényletben

Lapzártánkig 22 halálos áldozata és 59 sebesültje van annak a terrortámadásnak, amely hétfő éjjel történt Manchesterben. Az öngyilkos merénylő Ariana Grande amerikai énekesnő telt házas koncertjének végén robbantott. A támadást, melyben a merénylő is meghalt, az Iszlám Állam vállalta magára.

Pánik, sírás, jajveszékelés. Ez jellemezte hétfő éjjel a 23 éves amerikai énekesnő, Ariana Grande koncertjének a végét, amikor elszabadult a pokol és az emberek egymást taposva menekülni kezdtek.


A Daily Mail szerint fegyveres őrök vették körül a helyszínt, az embereket mentősök segítették a kijáratnál, miután egy merénylő pokolgépet hozott működésbe.

– A megcsonkított emberek jajveszékelve rohantak – emlékezett egy szemtanú. Mások arról számoltak be, hogy a sérültek testéből szögek és fémdarabok álltak ki, sokak végtagjukat vesztették. A koncerten összesen 12 gyermek sebesült meg.


Egy nő ül a járdaszélen, a Manchester Arena közelében 2017. május 23-án hajnalban, miután az este, Ariana Grande amerikai énekesnő koncertjének végén pokolgép robbant a manchesteri rendezvényközpont bejárati csarnokában. Tizenkilenc ember életét vesztette, mintegy ötven megsebesült /Fotó: MTI/EPA/Nigel Roddis

A 16 éves Georgina Callander az első megnevezett áldozata a terrortámadásnak. A fiatal lány saját Twitterén azt írta, hogy nagyon izgatottan várja a koncertet. Georgina barátai szerint mindig nagyon kedves és jólelkű volt, a halálával pedig hatalmas űrt hagy maga után. Egy másik áldozat egy nyolcéves kislány, akinek testvére és édesanyja is megsebesült.

– Biztonsági ellenőrzés szinte nem is volt, vagy egyenlő volt a nullával. Nem kellett átmenni semmiféle fémdetektoros kapun. Az egyetlen, ami érdekelte a biztonságiakat, van-e nálunk víz – nyilatkozott egy fiatal lány a közszolgálati cseh rádiónak.

A merényletet az Iszlám Állam vállalta magára. A brit rendőrség szerint a terrortámadást egy férfi követte el házi készítésű pokolgéppel, és ő maga is meghalt. Elképzelhető, hogy társa is volt, ugyanis a helyi rendőrség a  Twitteren erősítette meg, hogy elfogtak egy 23 éves férfit a merénylettel kapcsolatban. A merénylet előtt négy órával egy ismeretlen felhasználó a Twitteren a következő bejegyzést tette: „#IslamicState, #Manchesterarena, #UK, #British. Elfelejtettétek a fenyegetésünket? Ez csak terror”.

Theresa May brit miniszterelnök közölte: a biztonsági szolgálatok ismerik a manchesteri terrortámadás elkövetőjét, de egyelőre nem hozzák nyilvánosságra a nevét. Hozzátette, nem változtatnak a terrorkészültség szintjén az országban, az ötös skálán a második legmagasabb marad.

Ariana Grande nem sérült meg, a történtek után a közösségi oldalán fejezte ki részvétét: – A szívem mélyéről nagyon-nagyon sajnálom. Nem találom a szavakat – írta, majd lemondta következő koncertjeit.

Kapcsolódó Cikkek