EUR: 335,09 Ft
CHF: 308,08 Ft
2019. szeptember 23., hétfő
Tekla, Líviusz

Külföld

Tilos fotót készíteni egy svájci faluban, hogy ne fájjon a távol lévők szíve

Tilos fotót készíteni egy kis svájci faluban, Bergünben: a község így akarja elkerülni, hogy boldogtalanok legyenek azok, akik nem lehetnek épp a festői környezetben.

Bár valójában egy jól átgondolt reklámkampány része, a tilalom valódi – közölte kedden az 500 lelket számláló település, ahol egy hétfő esti gyűlésen döntöttek az új szabályról.


Tudományosan bizonyított tény, hogy a nyaralásokon készült szép képek boldogtalanná teszik a közösségi média azon felhasználóit, akik éppen nem tartózkodnak az adott helyen. Bergünben fokozottan fennáll ez a veszély, mert az 1400 méteres tengerszint feletti magasságban, az Albula folyó völgyében fekvő falu különösen festői környezetben fekszik – írta közleményében a falu vezetése.

“Nem szeretnénk a községen kívül lévőket fotókkal elszomorítani, ezért meghívjuk őket, hogy inkább személyesen látogassanak el Bergünbe” – idézi a közlemény Peter Nicolayt, a község vezetőjét.

A törvényt be is tartatják Bergünben: aki az előírásba ütköző cselekedetet hajt végre, annak öt frank (1400 forint) pénzbüntetéssel kell számolnia. A pénzt teljes mértékben az Albula-völgy védelmére fordítják. A festői faluban már több tiltótáblát is kihelyeztek.

A sajtó kérésére sem küldenek a faluról és a környékről készült fotót, Twitter-, Instagram- és Facebook-oldalukról is eltávolították a felvételeket, hamarosan a honlapjukról is eltűnnek a képek.

Kapcsolódó Cikkek

 • Csődbe ment a legrégibb brit utazási iroda

  Csődbe ment a legrégibb brit utazási iroda

  Csődbe ment hétfőn és azonnali hatállyal beszüntette tevékenységét a legrégibb brit utazási iroda, a Thomas Cook, amelynek több százezer utasa tartózkodik jelenleg is a világ különböző üdülőhelyein.

 • A nap képe: Tök jó tökfesztivál

  A nap képe: Tök jó tökfesztivál

  Már áprilisban elkezdik a készülődést a ludwigsburgi tökfesztiválra úgy, hogy a világ minden tájáról begyűjtött, különböző tökfajták magjait kis cserepekbe elültetik, majd 3-4 héttel később átszállítják egy botanikuskertbe, ahol gondos ápolás mellett „felnevelik”.

 • A 2015-2019-es időszak volt a legmelegebb öt év az elmúlt 150 évben

  A 2015-2019-es időszak volt a legmelegebb öt év az elmúlt 150 évben

  A Meteorológiai Világszervezet (WMO) előzetes adatai szerint a 2015 és 2019 közötti időszak a legmelegebb egymást követő öt év volt az időjárási feljegyzések 150 évvel ezelőtti kezdete óta, az átlaghőmérséklet ebben az időszakban világszerte 1,1 Celsius-fokkal volt magasabb, mint az 1850-1900 közötti időszakban.