EUR: 323,56 Ft
CHF: 286,84 Ft
2018. december 15., szombat
Valér

Belföld

Több mint 18 milliárd forintnyi TOP-forrás érkezik Békés megyébe

Több mint 18 milliárd forintnyi európai uniós forrás érkezik Békés megyébe a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) keretéből – számolt be a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) döntéséről a Békés Megyei Önkormányzat kedden Békéscsabán, sajtótájékoztatón.

A megyében 179 projekt nyert el támogatást összesen 18,3 milliárd forint értékben – jelentette be Zalai Mihály (Fidesz-KDNP), a Békés Megyei Közgyűlés elnöke.


Kifejtette: ipari parkok, iparterületek fejlesztésére mások mellett Szeghalom, Dévaványa, Békés, Okány, Újkígyós nyert el összesen 2 milliárd forintot. Tizenegy pályázat turizmusfejlesztési célt szolgált, amire 2,9 milliárdot nyertek el a települési önkormányzatok. Energetikai korszerűsítés 2,9 milliárd forint értékben, 29 projekt esetében valósulhat meg. Óvodák, bölcsődék korszerűsítését 29 nyertes pályázó 2,3 milliárd forintból valósíthatja meg. Egészségügyi alapszolgáltatás fejlesztésére 1,2 milliárd forint jut, itt 27 pályázat nyert el támogatást.

A fejlesztések jelentős része nem igényel önerőt, ugyanis a pályázati felhívások 100 százalékos támogatási intenzitással bírnak – tette hozzá.


Zalai Mihály közölte: nagy volt a túljelentkezés, összesen 435 pályázat érkezett, a döntés-előkészítő bizottság 226-ot támogatott. Békés megye TOP-kerete a 2014-2020-as uniós pénzügyi ciklusban 57,94 milliárd forint.

Tolnai Péter (Fidesz-KDNP) alelnök elmondta: korábban született döntés a csaknem 2,5 milliárd forintos megyei foglalkoztatási paktum, az 1,4 milliárd forintos helyi foglalkoztatási paktumok támogatásáról; valamint arról, hogy 3,7 milliárdból 24,69 kilométer utat újítanak fel.

Az MTI kérdésére válaszolva Zalai Mihály elmondta: 47 beadott pályázat esetében még nem hozta meg a döntést az NGM. Idén májusban és ősszel is írnak ki TOP-os pályázatokat, így további mintegy 25 milliárd forint értékű fejlesztés valósulhat meg Békésben a jövőben. Békéscsaba a TOP-ból 14,9 milliárd forint értékben pályázhat.

Kapcsolódó Cikkek

  • Így provokál az áldozatnak hazudott romboló tüntető

    Így provokál az áldozatnak hazudott romboló tüntető

    A 888.hu tette közzé azt a felvételt, amelyen jól látszik, hogy a 444 által drámaian előadott, de eléggé gyenge lábakon álló rablómeséje, amely szerint az ártatlan forradalmár Mohácsi Márkot a rendőrök megbilincselték, bezárták, fojtogatták és ütlegelték, stb.

  • Szombaton is marad a borús idő, országszerte havazással

    Szombaton is marad a borús idő, országszerte havazással

    Szombaton borult időre számíthatunk országszerte havazással, a keleti határnál néhol havas eső is lehet. Éjszaka nyugat felől felszakadozik a felhőzet, de a Dunától keletre borult marad az ég, egyre inkább keleten valószínű további havazás.