2018. december 10., hétfő
Judit

Belföld

Több pénz marad a zsebünkben

Fegyelmezett és takarékos gazdálkodásra van szükség, de az életszínvonal emelésére is költeni kell – hangsúlyozta Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a benyújtott költségvetéssel kapcsolatban, amely elmondása szerint kedvező lesz a családosok, a nyugdíjasok és a munkavállalók számára.

MTI Fotó: Bruzák Noémi

– Továbbra is fegyelmezett, takarékos gazdálkodásra készülünk, de arra is szükség van, hogy különböző területeken felzárkózási folyamatok induljanak el. Ezért a tervek szerint a növekedésből származó többletet további beruházások ösztönzésére és az életszínvonal növelésére szeretné költeni a kormány. Sőt: 200 milliárdos tartalékot is sikerült beépíteni a költségvetésbe – fejtette ki a Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter, aki jövőre 4,1 százalékos GDP-növekedéssel számol.


A szaktárca számításai szerint 2018-ban az ideinél is alacsonyabb, 4,5 százalék alatti lesz a munkanélküliség, az államadósság 70 százalék alá esik, vagyis ideális esetben elérhető, hogy a 2010 óta felhalmozódott 13 százaléknyi államadósságot sikerül lefaragni. Az infláció a kormány várakozásai szerint 3 százalék marad, míg a háztartások fogyasztása 4,6 százalékkal, az átlagkeresetek pedig 8,8 százalékkal emelkedhetnek. Az egységes 9 százalékos társasági adókulcs marad, ahogy a 15 százalékos szja-kulcs is. A kisvállalkozói adó mértékét viszont egy százalékponttal, 13 százalékra csökkentik. Csökken majd az internetszolgáltatás, a halhús és az éttermi szolgáltatások áfája is.

Kik járnak jól?
A családok
Havi 35 ezer forintra emelkedik 2018-tól a kétgyerekes családok havi adókedvezménye, így egy átlagos, kétgyermekes családnál 420 ezer forint marad meg éves szinten. Ugyanakkor a családok otthonteremtési támogatására 226 milliárd forintot terveztek, amiből 15 ezer lakás megépülésére számítanak.
A nyugdíjasok
Az inflációval megegyező mértékben, 3 százalékkal emelik a nyugdíjakat 2018-ban, de az emelés mellett prémiumra is számíthatnak a nyugdíjasok. E mellett árvaellátásra 1,5, az özvegyi nyugdíjakra 4 milliárddal több jut jövőre.
A munkavállalók
A minimálbér 8 százalékkal emelkedik, a garantált bérminimum pedig 12 százalékkal nő, ugyanakkor a munkáltatói járulék 22 százalékról 20 százalékra csökken.

Mire jut több jövőre?

Egészségügy: +102 milliárd forint
Oktatás: +87 milliárd forint
Nyugdíjak: 287 milliárd forint
Rendvédelem: +83 milliárd forint
Gazdaságfejlesztés: +205 milliárd forint

 

Kapcsolódó Cikkek

 • A család a nemzet fennmaradásának záloga

  A család a nemzet fennmaradásának záloga

  A család az az alapegység, amely nemzetünk fennmaradásának záloga – jelentette ki az ifjúságpolitikáért és esélyteremtésért felelős helyettes államtitkár hétfőn Szegeden.

 • Újabb kilencmilliárd forint a Kárpát-medencei óvodafejlesztési programra

  Újabb kilencmilliárd forint a Kárpát-medencei óvodafejlesztési programra

  A magyar kormány 9,048 milliárd forintot fordít a Kárpát-medencei óvodafejlesztési program harmadik ütemére – közölte a Szabolcs-Szatmár-Bereg megye és Kárpátalja együttműködésének fejlesztéséért és a Kárpát-medencei óvodafejlesztési program koordinálásáért felelős miniszteri biztos hétfőn Budapesten, sajtótájékoztatón.

 • Vona Gábor megvédte a zsidózó jobbikost

  Vona Gábor megvédte a zsidózó jobbikost

  Újabb volt képviselőtársa sietett a zsidózó jobbikos segítségére, a Jobbik volt elnöke szerint Szávay István azzal, hogy lemondott parlamenti mandátumáról, minden elvárásnak eleget tett.